Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Situácia sa dramatizuje: Pentagon potvrdil rozmiestnenie bojovej techniky vo východnej Európe

Cvičenia estónskej armády a vojsk NATO z USA Zobraziť galériu (2)
Cvičenia estónskej armády a vojsk NATO z USA (Zdroj: SITA)

TALLINN - Spojené štáty rozmiestnia v šiestich východoeurópskych štátoch 250 kusov ťažkej vojenskej techniky, aby ubezpečili svojou podporou spojencov v NATO čeliacich radu hrozieb od tlaku Ruska po útoky teroristických skupín. V Tallinne to dnes oznámil minister obrany USA Ashton Carter, ktorý v estónskej metropole rokuje s rezortnými kolegami z pobaltských krajín.

Kontroverzná dohoda, ktorá má navždy zmeniť budúcnosť Európy a USA: Slovensko spojenectvom získa

Podľa šéfa Pentagónu pôjde okrem iného o obrnené transportéry, bojové vozidlá Bradley a samohybné húfnice. Zbrane budú slúžiť na vyzbrojenie jednotiek o sile približne práporu, ktoré budú "prinajmenšom dočasne" rozmiestnené v Estónsku, Lotyšsku, Litve, Poľsku, Bulharsku a Rumunsku, povedal Carter. Dodal, že tieto krajiny s rozmiestnením bojovej techniky vyslovili súhlas. Jednotky sa môžu v oblasti premiestňovať a zúčastniť vojenských cvičení.

Podľa Cartera rozmiestnenie výzbroje umožní Severoatlantickej aliancii, aby ešte rýchlejšie reagovala na prípadné vojenské krízy v regióne. Zároveň americkej armáde uľahčia výcvik vojsk. Pentagón bude rovnako pri obrane pred počítačovými útokmi spolupracovať so strediskom kybernetickej obrany aliancie, ktoré sídli v Tallinne.

Americký minister obrany vyhlásil, že ak budú USA požiadané, a ak bude požiadavka schválená, budú pripravené poskytnúť spojencom spravodajské informácie a pozorovacie kapacity, jednotky špeciálneho určenia, logistické útvary, dopravné letectvo a široké spektrum zbraňovej podpory vrátane bombardérov, stíhacích lietadiel a rakiet odpaľovaných z plavidiel. Tieto armádne kapacity nebudú vyžadovať účasť veľkých pozemných síl, upozornil Carter.

Americké médiá o zámere USA rozmiestniť vo východnej Európe ťažkú ​​techniku ​​informovali už pred týždňom. Spojené štáty vraj chcú týmto krokom upokojiť tamojších spojencov, ktorých znervóznil ruský zásah na Ukrajine. Poľsko a Litva údajne už chystajú vhodné lokality pre umiestnenie výzbroje.

Moskva odmieta obvinenia, že vyzbrojuje a inak podporuje proruských separatistov na východe Ukrajiny. Susedné štáty NATO, najmä pobaltské, kde žijú pomerne početné ruské menšiny, sa obávajú, že Rusko by mohlo vyvolať nepokoje aj na ich území a potom zasiahnuť pod zámienkou, že len chráni príslušníkov svojho národa.

Podľa amerických vládnych zdrojov Ukrajina je príkladom toho, že je dôležité vedieť čeliť tzv. hybridnej vojne, ktorej súčasťou sú neidentifikované vojenské jednotky, propaganda a ekonomický tlak, čo Rusko podľa Západu aktívne využíva v konflikte na Ukrajine.

Situácia sa dramatizuje: Pentagon
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: NATOVýchodná EurópaŤažká technika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu