Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Utečenci už okupujú alpské mesto pri rakúskych hraniciach: Je to tam horšie ako v Bejrúte!

V Bolzane začína byť obyvateľom tesno. Zobraziť galériu (5)
V Bolzane začína byť obyvateľom tesno. (Zdroj: Profimedia)

BOLZANO – Migranti sú v Európskej únii momentálne témou číslo jeden. Zatiaľ čo sa politici a verejnosť háda, či poslať utečencov z Afriky a Blízkeho východu naspäť alebo ich prijať medzi seba, migranti sa snažia presunúť sa ďalej do stredu Európy. Na severe Talianska však narazili na veľkú prekážku. Cez hranice ich do Rakúska nechcú pustiť ani keď majú riadne zaplatený drahý lístok na vlak. O Bolzane sa už hovorí ako o novej Lampeduse.

Domáci obyvatelia už začínajú byť z obrovského prílevu migrantov v tejto alpskej oblasti nervózni. Nemci totiž opäť zaviedli pasové kontroly, ktoré budú trvať až do 15. júna. Dovtedy sa žiaden migrant z Talianska nedostane. „Potenciálnym násilníkom by malo byť zabránené, aby cestovali na miesto konania (samitu G7, pozn. autora) v Nemecku, aby sme pomohli zaistiť, že samit prebehne bez incidentov,“ hlásia nemecké úrady.

V Bolzane začína byť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: euobserver.com/Aleksandra Eriksson)

Narážajú tak na útoky v Bruseli, Paríži a Kodani, ktoré sprevádzali otváranie Európskej centrálnej banky vo Frankfurte. Zaujímavé však je, že migrantov zastavujú už pred rakúskymi hranicami. Talianska polícia ich odkláňa už v Tridente a zároveň prísne kontroluje stanicu v Brennero, ktorá je len 300 metrov od hraníc. Cestujúcich s tmavou pleťou vykážu z vlaku, zatiaľ čo tých s bielou pleťou púšťajú ďalej bez kontroly dokladov.

„Je to druhá tragédia pre migrantov, keď ich nútia vystúpiť z vlakov,“ bráni utečencov Andrea Tremolada z lokálnej organizácie Volontarius, ktorá pomáha policajtom pri komunikácií s migrantmi. „Nevedia, prečo ich zastavujú, ani že tam je hranica na ich ceste do Nemecka,“ dodáva Tremolada. Niektorí z nich nikdy nepočuli o štáte s názvom Rakúsko. Bennerský priesmyk, ktorý obklopujú hory vysoké asi 1300 metrov, sú pre nich hotovým zázrakom. Sneží tam často aj uprostred mája.

Utečenci už okupujú alpské
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Profimedia)

Dobrovoľníci pre migrantov postavili provizórne prístrešky, stany vybavené posteľami. Zároveň sa starajú o lekársku pomoc, nakoľko väčšina z utečencov z Líbye bola vystavená mučeniu či týraniu. Nechýbajú ani odborníci z oblasti práva a zásobovači jedla či oblečenia. Ako uvádza euobserver.com, situácia eskaluje posledného pol roka.

„Podľa našich údajov, viac ako 5-tisíc ľudí bolo vyhodených z vlaku v Brennero v posledných šiestich mesiacoch. Oni by ostali len jeden deň a snažili by sa ísť iným vlakom, ale keďže je hranica uzavretá pre migrantov, uviazli tu,“ hovorí Tremolada a dodáva: „Včera sme tu mali vyše sto ľudí, no vyzerá to, že odišli. Nevieme kde, možno sa tu niektorí zajtra zase objavia, keď ich nájdu rakúske úrady, ktoré majú právo poslať ich späť.“

Situácia je vážna, priamo na stanici nedávno žena porodila dieťa. Jeden z miestnych hotelov ju aspoň nechal prespať v izbe zadarmo. Matteo Salvini, poslanec Európskeho parlamentu a predseda krajne pravicovej strany Lega Nord povedal, že v Bolzane je to horšie ako v Bejrúte. Polícia berie migrantom odtlačky a zaraďuje ich do databázy Eurodac, ktorá poskytuje zoznam žiadateľov o azyl a ilegálnych prisťahovalcov, avšak s celým procesom sú problémy, preto sa väčšina z nich nemá ako preukázať.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu sa do Talianska v roku 2014 preplavilo viac ako 170-tisíc migrantov. Je to štyrikrát viac, ako v roku 2013. Z Talianska má byť ďalej do Európy presunutých 24-tisíc žiadateľov o azyl, a to v najbližších dvoch rokoch. Po európskych krajinách sa pritom v minulom roku smerom na sever presúvalo až 100-tisíc ľudí. Švédsko prijalo najvyšší počet migrantov na jedného obyvateľa v celej Európskej únii.

Utečenci už okupujú alpské
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Profimedia)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu