Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Česko má najbohatšieho výhercu v histórii európskej lotérie: Sedem čísel mu prinieslo miliardy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

PRAHA – Výherca rekordných 2,466 miliardy korún v európskej lotérii Eurojackpot stavil svoj tiket deň pred žrebovaním v Pardubickom kraji. Použil náhodný tip a za plný tiket zaplatil 400 korún. Povedal to hovorca spoločnosti Sazka Václav Friedmann. Sazka v Česku stávky do Eurojackpotu prijíma od vlaňajšieho októbra.

"Presnejšie údaje poskytovať nebudeme z dôvodu ochrany súkromia výhercu. Skutočnosť, že výherca stavil v Pardubickom kraji, ešte neznamená, že tam naozaj žije," podotkol hovorca. V minulosti sa podľa neho niekoľkokrát stalo, že ľudia stavili napríklad počas dovolenky alebo služobnej cesty.
 
K zisku hlavnej výhry musel tipujúci trafiť sedem čísel, keď päť z nich vyberá z 50 a zvyšné dve z desiatich. Pravdepodobnosť zisku prvého poradia je tak jedna k 95 miliónom. Tipujúci z Česka vyhral vďaka číslam 12, 14, 18, 38 a 46 a dvojicou doplnkových čísel 9 a 10.
 
Teraz mu zostáva 32 dní na to, aby sa k svojej výhre prihlásil. "Akonáhle sa výherca prihlási a my overíme jeho výherný tiket, do 60 dní prevedieme celú čiastku na jeho účet. Výhry v Českej republike nepodliehajú zdaneniu, výherca teda dostane celú čiastku," dodal Friedmann. V prípade veľkých výhier je podľa neho bežné, že sa ľudia prihlásia až druhý alebo tretí týždeň po žrebovaní. Dôvodom vraj je upokojenie emócií a aspoň rámcová predstava o tom, ako s peniazmi naložiť.
 
Čísla sa losujú každý piatok večer v Helsinkách. V Českej republike sú výhry vyplácané v českých korunách a ich výška je daná aktuálnym kurzom v deň žrebovania. Miliardárska lotéria Eurojackpot sa hrá v 16 európskych krajinách a na výhry sa skladajú všetci tipujúci. Doterajšia druhá najvyššia výhra v Eurojackpote padla v Nemecku, bolo to okolo 1,61 miliardy korún (58 miliónov eur). V Česku doteraz tipujúci získal v Eurojackpote najviac 17,3 milióna korún.
 
V Česku doterajšiu rekordnú výhru získal predvlani v novembri manželský pár z Chrudimska. V hre Sportka vyhral takmer 400 miliónov korún. Manželia vtedy oznámili, že veľkú časť peňazí venujú na dobročinné účely, najmä na pomoc chorým deťom.
 

Najčastejšie čísla, ktoré padajú v Eurojackpote


18, 25, 32, 10, 9

5 vecí, ktoré by si šťastný Čech mohol kúpiť

  • 250 luxusných päťizbových bytov Bratislave
  • 390 najnovších modelov Ferrari
  • Piccasov obraz Dora Maar s mačkou 
  • 7 500 plavieb okolo sveta za 100 dní
  • 770 platinových hodinek značky Rolex s ciferníkom vykladaným diamantmi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu