Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Belgicko sa obáva výskytu komára tigrovaného: Prenáša tieto nebezpečné ochorenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Belgická ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková, podobne ako aj ďalší odborníci z oblasti medicíny, sa obávajú, že v Belgicku sa môže udomácniť komár tigrovaný, pôvodom z Ázie, ktorý prenáša vírusové ochorenia, ako je horúčka dengue či žltá zimnica. Uviedla dnes tlačová agentúra Belga.

Horúčka dengue a žltá zimnica sa v Belgicku objavili už pred niekoľkými rokmi. Od roku 2013 je šírenie týchto chorôb pravidelne zaznamenávané, pričom podľa varovania Antverpského inštitútu pre tropické choroby sa komár tigrovaný na belgické územie dostáva najmä prostredníctvom prístavov a letísk. Odborníci sa obávajú, že sa tomuto druhu komára nakoniec podarí usadiť v Belgicku. Ministerka De Blocková v rámci parlamentných otázok priznala, že je ťažké uniknúť tejto hrozbe, avšak pravidelné sledovanie celého fenoménu môže oneskoriť udomácnenie neželaného hmyzu.

Antverpský inštitút pre tropické choroby už pozorne sleduje priebeh šírenia komára z Ázie a podľa vyjadrení pre médiá komár tigrovaný neznáša priaznivo zimné teploty v Belgicku. "Týmto komárom sa však darí prežívať v iných členských štátoch EÚ, čo pre Belgicko predstavuje dôvod na znepokojenie," uviedla Maxime Madderová z antverpského inštitútu. Dôvodom prenikania komára tigrovaného do Európy je globálne otepľovanie, ktoré prispieva k šíreniu tohto druhu hmyzu aj do európskych končín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu