Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kopilot Lubitz hľadal deň pred tragédiou informácie o samovražde: Lufthansa tajila chorobu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

SEYNE-LES-ALPES – Lufthansa oznámila objavenie Lubitzovej elektronickej korešpondencie, v ktorej informoval o svojich psychických problémoch. Spoločnosť ale neinformovala ďalej svoju dcérsku leteckú spoločnosť, v ktorej Lubitz lietal. Vyšetrovatelia dnes oznámili, že našli mobilné telefóny medzi troskami nemeckého dopravného lietadla, ktoré sa 24. marca zrútilo vo francúzskych Alpách. Telefóny však zatiaľ neposkytli žiadne stopy, čo sa v osudný deň stalo.

Spoločnosť Germanwings netušila o epizóde depresie kopilota Lubitza

Nemecká letecká spoločnosť Germanwings v stredu informovala, že na rozdiel od materskej spoločnosti Lufthansa nemala informácie o problémoch pilota Andreasa Lubitza, ktorý minulý týždeň s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobil haváriu lietadla na juhovýchode Francúzska. Lufthansa ešte v utorok oznámila objavenie Lubitzovej elektronickej korešpondencie, v ktorej informoval o svojich psychických problémoch. Stalo sa tak ešte v roku 2009, keď musel výcvik pre vážne depresie na niekoľko mesiacov prerušiť. Hovorkyňa Germanwings, kde Lubitz začal pracovať v septembri 2013, uviedla, že muž bol v čase havárie držiteľom platného lekárskeho povolenia na lietanie.

Lubitz hľadal na webe informácie o samovražde a dverách do kokpitu

Druhý pilot havarovaného nemeckého airbusu Andreas Lubitz, ktorý je podozrivý zo spáchania tzv. rozšírenej samovraždy, sa pred osudným letom na webe informoval o formách a možnostiach realizácie samovraždy. Deň pred tragédiou hľadal na internete aj materiály o zabezpečovacom mechanizme dverí do kokpitu lietadiel. Informovala o tom dnes prokuratúra v Düsseldorfe, ktorá kauzu vyšetruje v Nemecku. Vo Francúzsku, kde lietadlo havarovalo, patrí vyšetrovanie do kompetencie prokuratúry v Marseille.

Podľa düsseldorfskej prokuratúry sa údaje, ktoré o tom poskytujú jednoznačné dôkazy, našli pri vyhodnocovaní tabletu, zhabaného v düsseldorfskom byte druhého pilota, uviedla agentúra DPA.
Po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 boli dvere do kokpitu preventívne vo všetkých lietadlách upravené a zabezpečené tak, aby sa k pilotom bez ich autorizácie nemohli dostať teroristi alebo iné nepovolané osoby.

Práve to zabránilo kapitánovi stroja, ktorý opustil kokpit Airbusu A320 nemeckej spoločnosti Germanwings počas letu z Barcelony do Düsseldorfu, v návrate do pilotnej kabíny. Súčasťou bezpečnostných opatrení je totiž aj možnosť toho, kto sa nachádza v kokpite, zablokovať prístup napriek vloženiu bezpečnostných kódov. Dvere by sa aj tak otvorili, avšak až po ubehnutí istého času, ktorého dĺžka je v každej leteckej spoločnosti iná.

V tomto prípade sa kapitánovi včas nepodarilo dostať späť do kokpitu a zachrániť všetkých 150 ľudí vrátane druhého pilota. Nepomohlo mu ani použitie zrejme sekery, ktorá patrí k bezpečnostnému vybaveniu na palube.

Našla sa druhá čierna skrinka havarovaného airbusu

Pátranie po druhej čiernej skrinke z nemeckého airbusu, ktorý sa 24. marca zrútil v alpskej oblasti na juhu Francúzska, bolo dnes korunované úspechom. Pre agentúru DPA to potvrdil marseillský prokurátor Robin Brice. Ide o skrinku, ktorá zaznamenáva technické údaje o samotnom lietadle. Vyšetrovatelia si od nej sľubujú ďalšie poznatky o okolnostiach, ktoré viedli k havárii. Záchranári našli v krátkom čase po nešťastí obal tejto skrinky, v ktorom však chýbala pamäťová karta so zásadným obsahom. Ako práve Brice Robin informoval 24. marca na základe vyhodnotenia obsahu prvej čiernej skrinky - záznamníka komunikácie z kokpitu, druhý pilot Airbusu A320 spoločnosti Germanwings lietadlo zámerne naviedol k zemi a tak ho zničil.

Pomník obetiam leteckej katastrofy.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Lietadlo nemeckých nízkonákladových aerolínií Germanwings 24. marca narazilo do vysokohorského úbočia na juhovýchode Francúzska. Na palube stroja Airbus A320 smerujúceho z Barcelony do Düsseldorfu bolo 144 cestujúcich a šesť členov posádky, z ktorých nehodu nikto neprežil. Francúzska prokuratúra na základe zvukového záznamu vyjadrila presvedčenie, že druhý pilot počas letu vymkol kolegu mimo pilotnej kabíny a s lietadlom niekoľko minút úmyselne klesal, až kým nenarazilo. Prokuratúra v Düsseldorfe, kde 27-ročný Lubitz žil, v pondelok potvrdila, že v minulosti prejavoval samovražedné sklony.

Porovnávanie vzoriek DNA obetí havárie sa začne na budúci týždeň

Rôzne profily DNA sa podarilo identifikovať pri analýze častí tiel obetí z havarovaného nemeckého airbusu, čo však neznamená, že sa podarilo identifikovať všetkých 150 ľudí. V Marseille to dnes zdôraznil tamojší prokurátor Brice Robin. Podľa jeho slov sa už začiatkom budúceho týždňa začne proces porovnávania nájdených vzoriek DNA so vzorkami DNA získanými od pozostalých.

Brice Robin súčasne prisľúbil, že v prípade dosiahnutia zhody oboch vzoriek bude informovať rodinných príslušníkov každej obete, uviedla agentúra DPA. Prokuratúra uvoľní telesné pozostatky až po ukončení procesu identifikácie všetkých mŕtvych, dodal Robin.

Údaje z druhej čiernej skrinky Airbusu A320 nemeckej spoločnosti Germanwings, ktoré našla príslušníčka francúzskej polície na mieste pádu stroja po viac ako týždňovom pátraní až dnes, sa zrejme podarí vyhodnotiť. Stav čiernej skrinky na to poskytuje nádej, uviedol prokurátor. Podľa neho bola zásadná časť skrinky, ktorej obal sa našiel už skôr, zasypaná.

Obsah druhej čiernej skrinky s technickými údajmi o lietadle a samotnom lete poputuje do parížskeho sídla francúzskeho úradu pre vyšetrovanie leteckých nešťastí BEA, kde vyhodnocovali pred viac ako týždňom aj prvú čiernu skrinku.

Nemci preskúmajú dvere kokpitu

Nemecko zriaďuje pracovnú skupinu, ktorá má preskúmať bezpečnostné záležitosti ako napríklad mechanizmus dverí kokpitu a lekárske testy pilotov. Tento krok nasleduje po minulotýždňovej havárii lietadla nízkonákladovej leteckej spoločnosti Germanwings vo francúzskych Alpách, informovala dnes tlačová agentúra AP.

Vyšetrovatelia sú presvedčení, že druhý pilot Andreas Lubitz 24. marca vymkol kapitána z kokpitu Airbusu A320 a potom zámerne narazil strojom do horského úbočia. Vplýva to zo záznamníka hlasov z pilotnej kabíny, teda z čiernej skrinky, ktorá sa našla na mieste tragédie. Zahynulo pri nej všetkých 150 ľudí na palube. Lietadlo smerovalo zo španielskej Barcelony do nemeckého Düsseldorfu.

Nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt sa dnes stretol s predstaviteľmi Nemeckej asociácie leteckého priemyslu, ktorá zastupuje nemecké letecké spoločnosti. Diskutovali spolu o reakcii na haváriu a o budúcich opatreniach.

Dobrindt informoval, že sa rozhodli zriadiť pracovnú skupinu odborníkov, ktorí budú zvažovať, či je potrebné urobiť zmeny v mechanizme dverí kokpitu alebo v lekárskych testoch pilotov či v "psychologických predpisoch a postupoch".

Minister dodal, že je naklonený návrhu na opätovné zavedenie kontrol dokladov totožnosti pre pasažierov, ktorí cestujú európskymi letmi leteckých spoločností, aby v prípade havárie boli údaje na zemi rýchlo dostupné. Nemecko pristupuje k takýmto letom ako k domácim - je to gesto vyjadrujúce vieru v európsku jednotu. Nemecko v rámci svojej politiky už nevyžaduje pasy ani európske doklady totožnosti počas nastupovania do lietadiel a vystupovania z nich, uviedla tlačová agentúra DPA. Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere už skôr vyhlásil, že po havárii lietadla spoločnosti Germanwings bolo ťažké určiť, kto bol na palube Airbusu A320.

Zoznam cestujúcich v lietadle spoločnosti Germanwings obsahuje vždy len mená, bez adries a údajov z dokladov totožnosti.

Našli mobilné telefóny po mŕtvych cestujúcich

Podplukovník žandarmérie Jean-Marc Menichini dnes uviedol, že nájdené mobily ešte neboli dôkladne preskúmané. Ďalšie podrobnosti neuviedol, napísala tlačová agentúra AP. Vyšetrovatelia sú presvedčení, že druhý pilot Airbusu A320 nemeckej leteckej spoločnosti Germanwings Andreas Lubitz zámerne narazil lietadlom do úbočia hôr. Vyplýva to zo záznamníka hlasov z kokpitu, teda z čiernej skrinky, ktorá sa našla na mieste tragédie.

Špeciálne čaty horských armádnych príslušníkov pokračujú aj dnes v pátraní po osobných veciach obetí a po druhej čiernej skrinke, ktorá obsahuje letové údaje. Francúzsky magazín Paris Match a nemecký bulvárny denník Bild tento týždeň informovali, že videli video z mobilného telefónu, ktoré zachytáva posledné chvíle letu. Úrady tvrdia, že vyšetrovatelia nemajú žiadnu takúto nahrávku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu