Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Švajčiarska firma asistuje pri samovraždách: Žiadostí pribúda rekordne veľa!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ZÜRICH – Švajčiarska organizácia Exit, ktorá pomáha ľuďom siahnuť si na vlastné životy a obhajuje ich právo na odmietnutie lekárskeho ošetrenia, uviedla, že jej členstvo dosiahlo vlani rekordne vysoké čísla. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Firma Exit zaznamenala vlani 20-percentný nárast počtu žiadostí o členstvo. V nemecky a taliansky hovoriacich kantónoch Švajčiarska tak vzrástol počet členov z pôvodných vyše 67.600 ľudí na viac ako 81.000.

Švajčiarska firma pripísala nárast počtu záujemcov o jej služby najmä trom faktorom: starnutiu populácie, pribúdaniu pacientov, ktorí trpia demenciou, a väčšej túžbe ľudí samostatne rozhodnúť o smerovaní svojich životov. Príčinu vyššieho záujmu však Exit vidí aj vo vlaňajšej medializácii hlasovania jej členov za to, aby sa služby rozšírili o ľudí, ktorých sužujú problémy psychického a fyzického charakteru.

V roku 2014 spoločnosť Exit pomohla 583 nevyliečiteľne chorým pacientom pri dobrovoľnej samovražde tým, že im sprostredkovala smrteľné dávky liekov. Vo Švajčiarsku je povolená asistovaná samovražda len v prípade, že pri nej pomáha niekto, kto nemá priamy záujem na smrti pacienta. Napriek tomu je nezákonné, aby bola smrteľná dávka podaná priamo osobe, ktorá sa rozhodla pre dobrovoľný odchod zo života. Pacientovi sa môže len sprostredkovať prístup k lieku. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu