Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Takto sa Nemci blamovali: Zázračná "maličkosť", ktorá pomohla skrátiť 2. svetovú!

Most pri Remagene
Most pri Remagene (Zdroj: YouTube)

REMAGEN/PRAHA - Pred sedemdesiatimi rokmi počas 2. svetovej vojny mohli jednotky spojeneckých vojsk pri nemeckom Remagene pri postupe do vnútra Nemecka prekročiť Rýn po stojacom "normálnom" moste. Niektorí historici veria, že tým bola skrátená druhá svetová vojna. Wehrmacht sa márne pokúšal most zničiť. Dodnes dramatické hodiny 7. marca 1945 pripomína múzeum v jednej zo zachovalých veží tohto mosta.

Vo februári 1945 divízie Adolfa Hitlera utekali a Tretia armáda im bola v pätách. V decembri čelili poslednému veľkému Hitlerovu výpadu, ofenzíve v Ardenách. Ale od 1. februára 1945 Spojenci opäť započali postup smerom na Nemecko. Na západe sa americké, britské a kanadské vojská prebíjali smerom k Rýnu.

Spojenci potrebovali Rýn prekročiť na viacerých miestach. Po dvoch týždňoch bojov sa však Tretej armáde generála Pattona nedarilo získať ani jediný neporušený most. A práve 7. marca zbadali prekvapení americkí vojaci jeden nedotknutý. Inak Nemci všetky mosty cez Rýn dôsledne vyhadzovali do vzduchu. Po nahlásení situácie do štábu dostali vojaci rozkaz most ihneď dobyť. Konštrukcia dlhá 325 metrov bola síce podmínovaná a wehrmacht počas útoku Američanov nálože odpálil, nejako to ale nevyšlo. Most nadskočil, dopadol späť a zostal stáť.

Prečo sa nepodarilo most zničiť, sa presne nevie, špekuluje sa napríklad o použití nekvalitných výbušnín. Adolf Hitler bol však presvedčený, že išlo o zradu. Päť dôstojníkov z príslušnej jednotky nechal odsúdiť na smrť: štyria z nich boli zastrelení a jeden spáchal samovraždu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu