Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Španielov vystrašil toxický oblak: Zákaz vychádzania, vybuchol sklad chemikálií!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MADRID – Španielske úrady nariadili dnes obyvateľom piatich katalánskych miest, aby nevychádzali zo svojich domovov. Dôvodom bol únik toxických látok, ktoré sa dostali do ovzdušia v dôsledku explózie v sklade chemikálií. Informovala to tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

K výbuchu došlo počas manipulácie s chemikáliami v sklade, nachádzajúcom sa v meste Igualada, približne 70 kilometrov severozápadne od Barcelony, pričom utrpeli zranenia traja ľudia.  Nad mestom a okolím sa následne vytvoril rozsiahly toxický oblak oranžovej farby. Úrady nariadili dočasný úplný zákaz vychádzania v Igualade a piatich okolitých mestách, ktorý bol v platnosti asi dve hodiny a postihol asi 65.000 miestnych obyvateľov. 

Následne bolo opatrenie zúžené len na tehotné ženy, deti, seniorov a ľudí s dýchacími ťažkosťami. Polícia preventívne uzavrela prístupové cesty do Igualady a zastavila železničnú dopravu.   Podľa požiarnikov v dôsledku explózie unikol do ovzdušia chlorid železnatý a kyselina dusičná. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu