Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Plamene a hustý dym v centre Bratislavy: Horela technická univerzita!

Hustý dym bolo vidieť z desiatok metrov Zobraziť galériu (24)
Hustý dym bolo vidieť z desiatok metrov (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - V budove Slovenskej technickej univerzity v Bratislave dnes podvečer vypukol požiar. Horeli laboratóriá na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie. Študentov, ktorí boli v tom čase v budove, evakuovali. Hasiči už majú situáciu pod kontrolou.

Vaše tipy

Zasahujúci požiar už len dohášajú. "Požiar je pod kontrolou, to môžem jednoznačne potvrdiť," uviedol na dnešnom krátkom brífingu pre budovou STU Martin Blaha, krajský riaditeľ HaZZ v Bratislave. Požiar podľa Blahu vypukol na 6. poschodí a zasiahol tri miestnosti, kde sú chemické laboratóriá, pričom každá miestnosť má rozlohu asi 15 štvorcových metrov. "Kontaktovali sme pracovníkov fakulty, aby nám poskytli informácie o kategórii látok, ktoré sa na mieste nachádzajú," vysvetlil Blaha s tým, že to však boli len bežné chemikálie v malých množstvách.

Príčina požiaru je momentálne v štádiu šetrenia, riaditeľ nechcel špekulovať, prečo vznikol. Blaha však zdôraznil, že nešlo o výbuch. "My sme registrovali plamene a hlásené to bolo ako dymenie," pripomenul. Z poschodia budovy neďaleko Kollárovho námestia sa do okolia šíril hustý dym a zápach, ktorý pripomínal spálenú gumu. Podľa informácií denníka SME požiar objavil jeden z docentov, ktorý si všimol valiaci sa dym spod dverí a varoval študentov. Z horiacej budovy vytiahli hasiči 10 ľudí bez zranení. Podľa očitých svedkov šíriaci sa zápach pripomínal spálenú gumu.

Hasiči by už mali mať požiar pod kontrolou.
Zobraziť galériu (24)
Hasiči by už mali mať požiar pod kontrolou.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Hovorkyňa STU Andrea Hajdúchová spresnila, že požiar vypukol v potravinárskom laboratóriu hodnotenia a výživy potravín. "Pri požiari nenastal výbuch a do ovzdušia sa nedostali žiadne chemické látky," zdôraznila Hajdúchová.

Hasiči boli na miesto privolaní pár minút pred 19:00, uzavreli až štyri budovy. Podľa Miloša Hoppana z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR, na mieste nedošlo k zraneniam osôb, zdravotnícki záchranári preto na mieste nezasahujú.

Na mieste je aj polícia, ktorá zabezpečuje okolie univerzity. Informácie o zranených študentoch tiež vyvrátili. "Dosiaľ nedisponujeme informáciou, že by následkom požiaru utrpela nejaká osoba ujmu na zdraví," uviedla bratislavská policajná hovrkyňa Tatiana Kurucová. Odstraňovanie následkov požiaru si nevyžiadalo žiadne obmedzenia dopravy, prejazd Kollárovým námestím je pre vodičov naďalej možný.

Viac záberov z miesta požiaru v centre Bratislavy nájdete v GALÉRII.

Video zachytáva požiar univerzity krátko po výbuchu

Požiar v STU

Takto to vyzeralo krátko pred 19-tou.
Zobraziť galériu (24)
Takto to vyzeralo krátko pred 19-tou.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Hustý dym sa šíril až na Obchodnú ulicu.
Zobraziť galériu (24)
Hustý dym sa šíril až na Obchodnú ulicu.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Požiar z pohľadu čitateľky Kataríny.
Zobraziť galériu (24)
Požiar z pohľadu čitateľky Kataríny.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Zábery hustého dymu nám zaslal aj čitateľ Filip.
Zobraziť galériu (24)
Zábery hustého dymu nám zaslal aj čitateľ Filip.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Boli ste na mieste? Stali ste sa svedkom požiaru? Ak poznáte viac informácii, alebo máte fotografie či videá z miesta, pošlite nám ich na tipy@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu