Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Počasie trápi aj našich susedov: Problémy na cestách v Česku, havarovali desiatky áut

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Nepriaznivé počasie - sneženie a silný vietor - komplikuje dnes dopravu v Českej republike. Hromadná nehoda štyroch kamiónov a 20-50 ďalších vozidiel zablokovala dopoludnia cestu R1 na 17. kilometri. Pražský okruh je momentálne v jednom smere úplne uzavretý. Predpoludním došlo tiež k zrážke štyroch nákladných vozidiel a ďalších osobných áut na 117. kilometri diaľnice D1 v smere na Prahu, informoval Český rozhlas.

Podľa hovorcu pražskej polície Tomáša Hulana môže mať hromadná nehoda na Pražskom okruhu súvislosť so snehovou búrkou, ktorá sa dnes cez Prahu prehnala. Záchranári na mieste ošetrili šesť ľahko zranených ľudí.

Zrejme počasie spôsobilo aj hromadnú nehodu na 117. kilometri diaľnice D1. Zložky Integrovaného záchranného systému odviezli z miesta nehody 18 ľahko zranených. Jedného ťažko zraneného transportoval vrtuľník do Brna. Diaľnica je v smere na Prahu neprejazdná, možno z nej zísť na 119. kilometri v smere na Jihlavu a vrátiť sa na 112. kilometri.

Problémy aj na iných miestach ČR spôsobuje kombinácia snehu a silného vetra, ktorý v nárazoch dosahuje rýchlosť 50-70 km/h, na horách aj viac ako 90 km/h. Miestami sa preto tvoria snehové jazyky, na horách aj záveje. Počasie sa má upokojiť večer.

Problémy nie sú len na cestách. Kvôli silnému vetru napríklad nepremávajú lanovky na Ještěd a z Pece pod Sněžkou na Hnědý vrch. Horská služba v celých Krkonošiach momentálne neodporúča hrebeňové túry a varuje pred zvýšením rizika lavín.

Silný vietor a sneh komplikoval aj dopravu na železnici. Padajúci strom zastavil vlaky na trase medzi Povrlami a Dečínom. Prevádzku po jednej koľaji obnovili o 09.40 h, uviedol portál iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu