Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Útok v Bostone: Obhajoba atentátnika zvaľuje vinu na jeho mŕtveho brata

Tamerlan (vľavo) a Džokchar Carnajevovci
Tamerlan (vľavo) a Džokchar Carnajevovci (Zdroj: SITA)

BOSTON - Právnici údajného bostonského atentátnika Džochara Carnajeva sa podľa všetkého budú snažiť vychádzať pri jeho obhajobe z tvrdenia, že ich mandant bol pod vplyvom svojho brata Tamerlana. Ten by mal preto niesť hlavný diel zodpovednosti za útok, ktorý sa odohral v roku 2013 v blízkosti cieľovej rovinky slávneho maratónu v americkom Bostone, informovala dnes agentúra AP.

Pri atentáte prišli o život traja ľudia a ďalších 260 ich bolo zranených. Samotný Tamerlan Carnajev prišiel krátko po atentáte o život pri prestrelke s políciou. Jeho brat policajné prenasledovanie prežil a v súdnom procese mu hrozí trest smrti, ak ho súd uzná za vinného zo spáchania útoku. Obhajoba sa tomuto verdiktu snaží zabrániť. Proces s Džocharom Carnajevom sa už formálne začal, momentálne sa uskutočňuje výber členov súdnej poroty.

Tézu obhajoby potvrdzuje aj vyhlásenie bývalého švagra bratov Carnajevovcov - Elmirzu Khozhugova, ktorý sa podľa agentúry AP krátko po útokoch v Bostone vyjadril, že Tamerlan bol starší a bol tým, kto bol vzorom pre svoje sestry a brata. 

"Džochar ho miloval. Urobil by všetko, čo Tamerlan povedal," uviedol Khozhugov, ktorý bol ženatý s jednou so sestier bratov Carnajevovcov. Obžaloba tvrdí, že Džochar a Tamerlan Carnajevovci nastražili 15. apríla 2013 v cieľovej rovinke medzinárodného maratónu v Bostone dve doma vyrobené bomby, na ktoré použili tlakové hrnce naplnené guľôčkovými ložiskami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu