Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Carnajev dostal trest smrti: Bostonský atentátnik neprejavil žiadne emócie!

Džochar Carnajev Zobraziť galériu (4)
Džochar Carnajev (Zdroj: TASR)

BOSTON - Trest smrti vymerali dnes členovia súdnej poroty Džocharovi Carnajevovi, ktorého minulý mesiac uznali za vinného z útoku na bostonský maratón v roku 2013, informovala agentúra Reuters. Bude popravený smrtiacou injekciou. Porota sa radila približne 15 hodín.

Kým sa čítal rozsudok, Carnajev nedal najavo nijaké emócie. Proti rozsudku má právo sa odvolať, poznamenal Reuters.  V súdnej sieni boli dnes prítomní príbuzní obetí, ako aj ľudia, ktorý pri atentáte utrpeli zranenia. 

Na pojednávaní sa zúčastnili aj rodičia osemročného, smrteľne zraneného Martina Richardsa. Bill a Denise Richardsovci pred časom pre Carnajeva žiadali doživotie bez možnosti predčasného prepustenia a vyzvali ministerstvo spravodlivosti, aby v tomto zmysle uzavrelo s Carnajevom dohodu. Uznali, že "vláda má svoje dôvody na to, aby požadovala trest smrti", ale upozornili, že odvolacie procesy predĺžia bolesť pozostalých a obetí.

Okresný sudca George O'Toole po vynesení rozsudku vyzdvihol prácu poroty, informoval denník The Boston Globe. O'Toole uviedol, že jej členovia by mali byť hrdí na svoju službu v tomto prípade. Denník poznamenal, že kým Carnajev pri čítaní verdiktu neprejavil žiadne emócie, niektorí z členov poroty mali v očiach slzy.

Americká ministerka spravodlivosti Loretta Lynchová v reakcii vyhlásila, že verdikt nemôže zaceliť rany a vyliečiť dušu tých, ktorí pri atentáte prišli o svojich blízkych alebo boli zranení. Zdôraznila však, že ide "o primeraný trest za taký strašný zločin". Súčasne vyjadrila nádej, že uzavretie procesu prinesie istú úľavu obetiam útoku a ich rodinám.

Náčrty z procesu s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Námestník ministerstva spravodlivosti pre bezpečnostné otázky John Carlin uviedol, že Carnajev je neľútostný terorista, pričom sa za svoje činy zodpovedal justičnému systému, ktorý poskytuje náležitý súdny proces aj páchateľom najstrašnejších zločinov. Vyjadril nádej, záver tohto procesu bude dôležitým nástrojom spravodlivosti pre tých, ktorí si ešte stále liečia rany.

Primátor mesta Boston Marty Walsh sa vyjadril v podobnom duchu a zdôraznil, že mesto bude vždy pamätať na tých, ktorí pri atentáte prišli o život alebo boli zranení. Vyhlásil, že Boston je dnes viac ako inokedy mestom nádeje, sily a nezlomnosti, ktoré prekoná akékoľvek prekážky.  

Porota v apríli uznala 21-ročného Carnajeva, ktorý je čečenského pôvodu, za vinného vo všetkých 30 bodoch obžaloby. Za 17 z nich bol trest smrti. Na poprave sa musela zhodnúť jednomyseľne v jednom z týchto 17 bodov, inak by Carnajev automaticky dostal doživotie. Obhajoba ukončila v pondelok prezentáciu svojich argumentov a žiadala pre Carnajeva doživotie.

Zástupca prokurátora vyhlásil, že Carnajev si zaslúži trest smrti, pretože je teroristom, ktorý chcel bombovým útokom na maratón v Bostone potrestať Spojené štáty.

Pri atentáte na bostonský maratón zahynuli 15. apríla 2013 traja ľudia a 264 utrpelo zranenia. Carnajevovi právnici tvrdili, že na spáchanie útoku ho nahovoril jeho zradikalizovaný starší brat Tamerlan. Ten zahynul pri policajnej prestrelke tri dni po útoku.

Rozsudok nad Carnajevom je prvým neúspechom jeho slávnej obhajkyne

Novinárom agentúry AP sa v noci nadnes podarilo telefonicky spojiť s Anzorom Carnajevom, otcom mladého muža odsúdeného v USA na trest smrti za útok počas maratónu v Bostone. 

Keď novinári Anzora Carnajeva informovali o rozhodnutí poroty, muž žijúci v Dagestane na juhu Rusku vzdychol, odmlčal sa a potom zložil telefón. Rozhodnutie poroty doteraz nekomentovali ani Carnajevovi obhajcovia, ktorí súdnu sieň opustili bez slova.

Náčrty z procesu s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V súdnej sieni boli prítomní pozostalí po troch obetiach, ako aj niektorí z vyše 260 zranených. "Teraz môžeme ísť ďalej. Ako (Carnajev) hovoril: oko za oko, zub za zub," komentoval rozsudok  Sydney Corcoran, ktorý pri útoku takmer vykrvácal a ktorého matka prišla o obe nohy.

Karen Brassardová, ktorú na nohe zranil šrapnel, uviedla, že "konečne môžeme slobodne dýchať""Porota dnes rozhodla. Džochar Carnajev zaplatí za svoje zločiny vlastným životom," uviedla pred novinármi štátna zástupkyňa USA pre štát Massachusetts Carmen Ortizová.

Súdna porota v piatok vyniesla nad Carnajevom rozsudok smrti za útok na bostonský maratón z roku 2013. Carnajev má právo odvolať sa. Pri atentáte, ktorý sa odohral 15. apríla 2013 v cieľovej rovinke bostonského maratónu, zahynuli traja ľudia a 264 utrpelo zranenia. 

Rozsudok nad Carnajevom je prvým neúspechom jeho slávnej obhajkyne

Trest smrti nad spolupáchateľom atentátu v cieľovej rovinke maratónu v Bostone Džocharom Carnajevom je prvým neúspechom slávnej advokátky Judy Clarkovej, ktorej sa v minulosti podarilo zabrániť vyneseniu rozsudku smrti nad viacerými známymi zločincami. 

Medzi jej úspešne obhájenými mandantmi je napríklad Eric Rudolph, páchateľ atentátu počas olympijských hier v Atlante z roku 1996, ale aj Unabomber Ted Kaczynski, či Francúz Zacarias Moussaoui spojený s útokmi na USA z 11. septembra 2001. 

Guvernér amerického štátu Massachusetts Charlie Baker, ktorý je veľkým odporcom trestu smrti, sa v noci nadnes pred novinármi odmietol vyjadriť, či trest smrti nad Carnajevom je správny. Baker uviedol, že porota splnila svoju úlohou a dohodla sa jednomyseľne.

Súčasne vyjadril nádej, že vynesenie verdiktu pomôže pozostalým aj zraneným, aby sa cez tragédiu preniesli. Baker je presvedčený, že spomienky na atentát sa oživia pri každom maratóne ulicami Bostonu a potrvá dlho, kým upadnú do zabudnutia.    

Médiá pripomenuli, že obhajoba počas procesu žiadala prihliadnuť na poľahčujúce okolnosti tvrdiac, že Džochar bol pod vplyvom staršieho brata Tamerlana, ktorý prišiel o život po útoku pri naháňačke s políciou. 

Náčrty z procesu s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Prokurátor Steve Mellin však upozorňoval na nápis krvou vo vnútri lode, v ktorej sa Carnajev po útoku na úteku skrýval pred políciou. Carnajev ním vysvetľoval, že útokom v Bostone sa chcel pomstiť za "americké vojny" v Iraku a Afganistane, ako aj za zabíjanie nevinných moslimov. Mellin odmietol robiť rozdiely medzi Džocharom a Tamerlanom, ktorý bol podľa obhajoby strojcom a hlavným vykonávateľom atentátu.

Okresný sudca George O'Toole po vynesení rozsudku vyzdvihol prácu poroty, informoval denník The Boston Globe. O'Toole uviedol, že jej členovia by mali byť hrdí na svoju službu v tomto prípade. Denník poznamenal, že kým Carnajev pri čítaní verdiktu neprejavil žiadne emócie, niektorí z členov poroty mali v očiach slzy.

Americká ministerka spravodlivosti Loretta Lynchová v reakcii vyhlásila, že verdikt nemôže zaceliť rany a vyliečiť dušu tých, ktorí pri atentáte prišli o svojich blízkych alebo boli zranení. Zdôraznila však, že ide "o primeraný trest za taký strašný zločin".

Námestník ministerstva spravodlivosti pre bezpečnostné otázky John Carlin uviedol, že Carnajev je neľútostný terorista, pričom sa za svoje činy zodpovedal justičnému systému, ktorý poskytuje náležitý súdny proces aj páchateľom najstrašnejších zločinov.

Primátor mesta Boston Marty Walsh zdôraznil, že mesto bude vždy pamätať na tých, ktorí pri atentáte prišli o život alebo boli zranení. Vyhlásil, že Boston je dnes viac ako inokedy mestom nádeje, sily a nezlomnosti, ktoré prekoná akékoľvek prekážky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu