Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Putinova popularita stúpa, mladá dievčina ho ospevuje: Iba on môže Ukrajine pomôcť!

Dievča z Novosibirska spieva o Putinovi Zobraziť galériu (2)
Dievča z Novosibirska spieva o Putinovi (Zdroj: YouTube)

MOSKVA - V Rusku sa opäť vracajú na výslnie pesničky ospevujúce prezidenta Vladimira Putina, z ktorého si ešte pred pár rokmi pesničkári aj hitmakeri robili srandu. Lenže po minuloročnej anexii Krymu Putinova popularita medzi Rusmi vzlietla k nevídaným výšinám.

"Som očarená, okúzlená, nemôžem na Teba zabudnúť," spieva speváčka z Novosibirska, vystupujúca pod umeleckým menom Masan. Svoj idol v refréne vzýva jednoducho "Môj Putine, milý Putine".
 

Hoci ruského poslucháča asi zarazí, že si dievča s hlavou štátu tyká, sám text podľa serveru newsru.com predstavuje "súbor rýmujúcich sa banalít", ale kto vydrží až do konca, zistí, že speváčke nejde len o zovretie v Putinovom náručí, ale aj o konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou.
 
Počas klipu sa ustavične prezlieka do ruských a ukrajinských farieb: ako Ruska si pospevuje medzi šírymi lánmi, ako Ukrajinka si zúfa, uväznená medzi múrmi, až nakoniec nájde dieru v stene, ktorá vedie zrejme za ospevovaným idolom. Koniec koncov, skladba okrem iného predpovedá, že sa Putin postará i o znovuzrodenie Sovietskeho zväzu.
 
Dievča z Novosibirska spieva
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter)
 
"Spievať len o láske je nuda. V živote sú aj dôležitejšie témy," zverila sa sama speváčka v rozhlasovom rozhovore. Armádnej televízii potom vysvetlila, že "klip vyjadruje želanie, že Rusi a Ukrajinci by ako bratské národy mali ísť ruka v ruke zhodným smerom". A speváčka zdôraznila aj "vlastný občiansky postoj", ktorý znie: "Náš prezident je jediný človek, ktorý môže Ukrajine nejako pomôcť."
 
A Masan sľubuje svoj hit zaspievať aj v angličtine, pod umeleckým menom Mashan, text vraj už má pripravený. Spevácku dráhu začala pred pár rokmi piesní "Like Your Bike". Tá jej získala len pár stoviek poslucháčov. V prípade piesne o Putinovi ide už o desaťtisíce.
 
Skladba, zverejnená na YouTube 28. januára, vyvolala aj príval komentárov, ruských a ukrajinských, v ktorých sa len tak hemží silnými výrazmi typu "Rusi zostali otrokmi""vrchol marazmu""putinismus je mozgové ochorenie", alebo "zakaždým, keď sa zdá, že Rusi dosiahli dno, klesnú ešte hlbšie ".
 
V dejinách moderného ruského popu ani zďaleka nejde o prvú pesničku o Putinovi. Pred rokmi, na vrchole očarenia novým prezidentom, kedy sa hovorilo o naozajstnej "Putinománii" v Rusku, slávil úspech hit dievčenskej skupiny, túžiaci po mužovi, ktorý by bol "Taký ako Putin".
 
O niekoľko rokov neskôr, s úderom hospodárskej krízy, sa objavila paródia na Putina, predstavujúce ruskú verziu niekdajšieho hitu Ivana Mládka Jožin z bažin. A krátko pred poslednými parlamentnými voľbami a vypuknutím masových protivládnych demonštrácií ruskej kapely ešte pritvrdili, ako svedčila skladba "Náš blázinec hlasuje pre Putina".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu