Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Paríž bolo dnes hlavné mesto sveta: Proti terorizmu pochodovalo 1,5 milióna ľudí

Paríž je plný ľudí Zobraziť galériu (7)
Paríž je plný ľudí (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - V centre francúzskej metropoly sa v nedeľu poobede stretlo podľa odhadov organizátorov až milión a pol ľudí, ktorí pochodujú proti terorizmu. Na čele davu na jeho plánovanej trase z Námestia republiky na PARÍŽ - Námestie národov stoja viacerí európski lídri, ktoré takto chcú vyjadriť podporu a solidaritu Francúzom po tohtotýždňových teroristických útokoch.

Sú medzi nimi aj britský premiér David Cameron, stály predseda Európskej rady Donald Tusk či šéf NATO Jens Stoltenberg. Prišli však aj lídri Španielska, Talianska, Dánska, Fínska, Slovenska či Ukrajiny. Prítomní sú aj pozostalí obetí útokov. Na bezpečnosť dohliadajú tisíce policajtov.

Paríž bolo dnes hlavné
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Paríž bolo dnes hlavné
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Parížska manifestácia chce vyjadriť odpor voči terorizmu a uctiť pamiatku 17 nedávnych obetí teroristických útokov na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo a predajňu kóšer potravín. Parížske metro nezvládalo prevážať nápor ľudí, ktorí mierili k manifestačnému sprievodu. Mnoho z účastníkov preto na miesto dorazilo s oneskorením. Na manifestáciu sa vybavili francúzskymi trikolórami alebo nápismi "Je suis Charlie" ("Som Charlie").

Paríž bolo dnes hlavné
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Paríž bolo dnes hlavné
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Paríž bolo dnes hlavné
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

"Prišla som demonštrovať za slobodu slova, za novinárov, ktorí sa nezľakli vyhrážok a pokračovali v jeho presadzovaní," povedala mladá Parížanka.

Fico cítil veľkú súdržnosť: Bol to dobrý spôsob protestu proti zlu

Veľkú súdržnosť a vzájomné si vyjadrovanie podpory cítil dnes predseda vlády SR Robert Fico, ktorý sa aj v spoločnosti svetových politikov zúčastnil na spomienkovom pochode v Paríži s cieľom vyjadriť solidaritu Francúzsku po sérii teroristických útokov. Ako povedal v telefonickom rozhovore, ide o dobrý spôsob, ako protestovať proti zlu.

"Odhady hovoria o takom obrovskom počte ľudí, ktorý prevýšil aj počty ľudí na manifestácii po oslobodení Paríža. Je to dojímavé, takýto pokojný masový pochod je tou najlepšou odpoveďou na udalosti, ktoré sa stali. Bolo cítiť veľkú mieru solidarity, súdržnosti, ľudia spievali francúzsku hymnu a pokrikovali povzbudzujúce heslá," popísal atmosféru premiér.

Podľa jeho slov aj forma, akou ostatní politici zo sveta podporili túto manifestáciu, len potvrdzuje, že je to obrovská téma. "Hovoril som s niektorými premiérmi, o boji proti terorizmu sa bude diskutovať aj na najbližšom summite Európskej rady," avizoval.

Robert Fico je rád, že sa na pochode zúčastnil. "Chcel som dať najavo, že toto nie je cesta riešenia rozdielnych názorov a že patrím medzi politikov, ktorí sú pripravení prijímať rozhodnutia v boji proti terorizmu," uzavrel s dôvetkom, že francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi povedal niekoľko povzbudzujúcich slov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu