Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Terčom útokov sa stali redakcie aj v Nemecku a Belgicku: Ľudia sa búria, bude demonštrácia!

Noviny po útoku Zobraziť galériu (2)
Noviny po útoku (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Budova nemeckých novín Hamburger Morgenpost sa dnes zavčasu ráno stala terčom podpaľačského útoku, informovala podľa agentúry Reuters polícia s tým, že zatknutí boli dvaja ľudia.

Ako mnoho iných nemeckých novín, aj Hamburger Morgenpost publikoval po stredajšom vražednom útoku v Paríži karikatúry francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo. Hovorkyňa polície uviedla, že do budovy novín bola v noci hodená zápalná látka a vnútri zhoreli niektoré dokumenty. Neďaleko miesta spáchania trestného činu zatkli dve podozrivé osoby, pretože sa správali nezvyčajným spôsobom, dodala hovorkyňa.

Terčom útokov sa stali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Terčom útokov sa stali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Noviny na svojej webovej stránke napísali, že v budove sa v čase útoku nenachádzali žiadni ľudia. Či tento podpaľačský útok súvisí s karikatúrami francúzskeho týždenníka Charlie Hebdo, je ešte predmetom vyšetrovania, spresnili noviny. Vyšetrovanie incidentu prevzali nemecké orgány národnej bezpečnosti.

V Nemecku hrozia demonštrácie

Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas dnes vyzval organizátorov protiislamských demonštrácii v Drážďanoch, aby zrušili protest naplánovaný na pondelok z úcty k obetiam teroristických útokov vo Francúzsku.

Demonštrácie organizuje každý týždeň skupina Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (PEGIDA). Skupina často obviňuje médiá z lživého informovania o prisťahovalectve a ďalších problémoch. Organizátori pondelkovej demonštrácie požiadali účastníkov, aby si pripli čierne stužky z úcty k obetiam troch dní teroru v Paríži, ktoré sa začali útokom na satirický časopis Charlie Hebdo.

Minister Maas povedal pre nemecký denník Bild, že zhromaždenie by sa malo zrušiť. Podľa jeho slov je "jednoducho nechutné", že organizátori si chcú uctiť obete, ktoré "ešte minulý týždeň urážali ako klamajúcich novinárov".

Hrozba aj v Belgicku

Dnes popoludní bola v Bruseli evakuovaná redakcia najväčšieho francúzsky písaného denníka Le Soir kvôli anonymnému telefonátu s hrozbou bombového atentátu. Vyhrážka atentátom prišla v čase, keď v uliciach Bruselu pochodovalo viac ako 10 000 účastníkov občianskeho pochodu proti nenávisti a za slobodu vyjadrovania v reakcii na krvavé útoky islamských radikálov v Paríži.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu