Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Obama pod paľbou mediálnej kritiky: Prečo odignorovali USA pochod v Paríži?

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Americké médiá sa čudujú nad tým, že pochodu proti terorizmu, ktorý sa v nedeľu uskutočnil v Paríži na pamiatku obetí teroristických útokov z minulého týždňa, sa nezúčastnil ani prezident Barack Obama, ani žiadny vysoký americký predstaviteľ.

Spojené štáty zastupovala len americká veľvyslankyňa vo Francúzsku Jane Hartleyová, napísala agentúra Reuters. V čele sprievodu šli rodinní príslušníci obetí, ku ktorým sa pripojili čelní francúzski predstavitelia na čele s prezidentom François Hollandom. Dorazili aj významní zahraniční hostia z takmer 60 krajín, napríklad z Nemecka, Talianska, Británie, Turecka či Izraela. Celkovo pamiatku 17 obetí teroristických útokov uctilo pri sprievode až poldruha milióna ľudí a údajne išlo o najväčšie podobné zhromaždenie v krajine od konca druhej svetovej vojny.

O téme americkej neúčasti debatovali napríklad na televíznej stanici CNN. Novinár Fareed Zakaria tam v relácii, ktorú moderuje, označil neprítomnosť vysoko postaveného Američana v Paríži za chybu. Moderátorka televíznej stanice Fox News Greta Van Susterenom zase na komunitnej sieti Twitter napísala: "Je to naozaj trápne. Kde je prezident Obama? Prečo tam neprišiel?"

Podľa niektorých amerických novinárov mal Obama poslať do Francúzska aspoň ministra zahraničia Johna Kerryho či viceprezidenta Joe Bidena. Kerry sa v tej dobe nachádzal v Indii, kde bol na vopred dohodnutej návšteve. V Paríži sa v nedeľu vyskytoval americký minister spravodlivosti Eric Holder, ktorý tam mal schôdzku so svojimi európskymi partnermi, pochodu sa ale nezúčastnil.

Pri teroristických útokoch zomrelo minulý týždeň v Paríži 17 ľudí, zabili ich islamskí radikáli. Z toho dvanásť ľudí zomrelo pri stredajšom útoku na satirický časopis Charlie Hebdo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu