Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Otec so synom zázrakom prežili parížsky masaker: Neuveríte, kam sa skryli pred teroristami!

V tomto obchode došlo v piatok k útoku
V tomto obchode došlo v piatok k útoku (Zdroj: YouTube)

PARÍŽ - Jeden z mužov v parížskom kóšer obchode, ktorý sa stal v piatok dejiskom teroristického útoku, sa aj so svojím trojročným synom na päť hodín schoval do chladničky, aby útok prežili.

Zamestnanec, ktorého teroristi uväznili v tlačiarni, zasa pomáhal polícii tým, že posielal textové správy o útočníkoch. Ľudia, ktorí v piatok čelili hrozbe smrti od trojice útočníkov v oblasti Paríža, preukázali podľa úradov veľkú pohotovosť a odvahu. Zamestnanec tlačiarne Création Tendance Découverte v obci severovýchodne od Paríža sa po náhodnom príchode bratov Chérif a Saida Kouachiovcov ukryl za drezom v jedálni. Keď zistil, že si ho teroristi nevšimli, začal dvadsaťšesťročný muž posielať polícii textové správy, ktoré jej pomohli pri následnom zásahu. Podľa nemenovaného policajného zdroja, citovaného britským denníkom The Guardian, muž zásoboval políciu dôležitými taktickými informáciami o mieste, kde sa nachádzal on sám, kde boli práve teroristi, alebo o čom spolu obaja bratia hovorili.

Útočníci, medzi ktorých zbraňami figuroval okrem iného funkčný raketomet či zápaľné fľaše, držali ako rukojemníka manažéra tlačiarne. Prepustili ho ale ešte predtým, než polícia začala úder, pri ktorom obaja páchatelia útoku na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo zomreli. Štyridsať kilometrov odtiaľ v rovnakej chvíli ich komplic Amed Coulibaly držal takmer dve desiatky ľudí v supermarkete s kóšer potravinami na východe Paríža. Jeden z nich sa spolu s trojročným synom schoval v priestrannej chladničke hneď po tom, čo vyšiel najavo teroristov zámer, povedali agentúre AFP jeho dvaja príbuzní. Spolu s dvojicou našli vraj vnútri útočisko pred smrteľnou hrozbou traja ďalší ľudia.

Tridsiatnik Ilan potom syna zabalil do svojej bundy, aby neprechladol. Iľanova matka vedela, že ho útočník drží v obchode, a z obáv o jeho bezpečnosť sa rozhodla syna radšej nekontaktovať mobilným telefónom. Jeho číslo ale dala polícii, ktorá vďaka tomu mohla určiť jeho presnú polohu, čo využila pri zásahu. Otcovi a synovi, ktorí v chladničke strávili päť hodín, táto informácia podľa polície možno zachránila život.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu