Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Chaos v počte osôb na palube trajektu: Na palube boli nelegálni prisťahovalci

Požiar trajektu v Taliansku Zobraziť galériu (2)
Požiar trajektu v Taliansku (Zdroj: SITA)

ATÉNY/RÍM - Jedenásť mŕtvych po nedeľňajšom požiari talianskeho trajektu zrejme nebude konečnou bilanciou námorného nešťastia. Naďalej totiž panuje chaos v počte osôb na lodi, ktorý umocnila ešte prítomnosť nelegálnych prisťahovalcov. Podľa oficiálnych údajov bolo na palube 478 osôb vrátane 56 členov posádky.

Talianske námorníctvo podľa agentúry AP teraz oznámilo, že 80 zachránených vôbec nebolo na zozname pasažierov. Navyše pri pokuse ťahať loď k pobrežiu Albánska dnes prišli o život dvaja albánski námorníci, oznámila tamojšia pobrežná stráž. K dnešnej nehode došlo, keď sa pretrhlo jedno z lán, ktoré vyhorený trajekt ťahalo. Jeden z námorníkov zahynul hneď na mieste, druhý potom, keď sa ho snažili ošetriť zdravotníci, napísala agentúra Reuters. V oblasti panujú veľmi nepriaznivé poveternostné podmienky.
 
 
Taliansko, ktoré záchranné operácie koordinovala, tvrdí, že evakuovaných bolo 427 ľudí. Po odpočítaní obetí, ktorých je po dnešnom náleze ďalšieho mŕtveho už 11, ostávajú štyri desiatky ľudí, ktorých osud je nejasný. Talianske úrady naznačujú, že oficiálne oznámený zoznam pasažierov nakoniec nemusí udávať skutočný počet cestujúcich, pretože to môže byť len zoznam rezervácií. To by znamenalo, že nie každý na spomínanom zozname preto na palubu skutočne nastúpil.
 
"Nemôžeme povedať, koľko ľudí je nezvestných," vyhlásil taliansky minister dopravy Maurizio Lupi na tlačovej konferencii. Následné vyhlásenie admirála talianskeho námorníctva Giovanniho Pettorina, že zachránených bolo osem desiatok ľudí, ktorí na zozname vôbec neboli, vyvolalo ďalšie pochybnosti. Takisto Gréci informujú o neznámych zachránených. Grécke ministerstvo pre námornú plavbu ohlásilo, že vojenské helikoptéry zapojené do evakuácie prepravili z paluby trajektu do talianskeho Bari približne 20 osôb, ktoré neboli uvedené na zozname.
 
Prokurátor z talianskeho mesta Bari Giuseppe Volpe potvrdil, že trajekt prevážal migrantov, z ktorých boli identifikovaní už dvaja Afganci a Sýrčan. Ten už stihol požiadať o politický azyl. Chaos podľa výpovedí tých, čo prežili panoval aj na horiacom trajekte. Posádka vraj cestujúci o požiari sprvu vôbec neinformovala, spustený nebol ani žiadny poplach. Zmätok sprevádzal aj následnú evakuáciu.
 
"Prevážil zákon džungle," povedala jedna z gréckych cestujúcich, podľa ktorej neexistovalo žiadne poradie na nástup do člnov alebo na vyzdvihnutie helikoptérou. Nikto vraj nebral ohľad ani na deti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu