Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Nočná mora, Rusi stoja v šórach na eurá: Oligarchovia prišli o miliardy, prvá obeť pádu rubľa!

Rusi pád rubľa pocítia Zobraziť galériu (9)
Rusi pád rubľa pocítia (Zdroj: SITA)

MOSKVA- Strmý pád ruskej meny vyvolal dnes paniku v spoločnosti aj v médiách. Ľudia podľa ruských novinárov horúčkovito skupujú doláre a eurá, v mnohých mestách zásoby už došli. Na sociálnych sieťach sa šíria správy o neodvratnom páde ruskej vlády, aj oficiálne zdroje varujú pred nástupom chudoby a infláciou.

Putinovi miliardári prišli o 5 miliárd dolárov

Podľa agentúry bloomberg iba za jedeiný deň stratili ruskí finanční žraloci obrovské majetky. Najviac stratil ruský biznismen Sergej Galitskij. Zakladateľ a spolumajiteľ najväčšieho ruského maloobchodného reťazca Magnit prišiel od včerajška dňa o 855 miliónov dolárov. Predseda Lukoilu Vagit Alekperov prišiel o 705 miliónov a Roman Abramovič o 267 miliónov dolárov.

Zdroj: Bloomberg
Zobraziť galériu (9)
Zdroj: Bloomberg

Prvá obeť pádu meny

V apartmáne jedného z moskovských hotelov bol v utorok večer nájdený sedemdesiatročný muž s prestrelenou hlavou. Oznámila to agentúra Interfax s odvolaním sa na policajnú správu.

Agentúra uviedla, že samovrah bol spolumajiteľom istého bankového domu a skoncoval so životom kvôli terajším menovým otrasom. Meno mŕtveho muža policajti nezverejnili.
Telo našli zamestnanci hotela, ktorých vystrašil zvuk výstrelu. Podľa bulvárneho servera LifeNews k tragickej príhode došlo v hoteli Nacional, jednom z najluxusnejších v Moskve.

Rusko sa v týchto dňoch zápasí s dramatickým pádom hodnoty rubľa, ktorý okrem klesajúcich cien ropy spôsobili aj sankcie vyhlásené Európskou úniou a USA. Rubeľ v porovnaní so začiatkom roka stratil polovicu svojej hodnoty.

Minister vyzýva ľud: Nepodielajte panike

Rusi by mali držať svoje úspory v rovnakej mene, v akej ich mali na účtoch skôr. Po naliehavo zvolanej schôdzi ruskej vlády to dnes občanom Ruskej federácie odkázal minister hospodárskeho rozvoja Alexej Uljukajev. Na otázku novinárov, v akej mene by vlastne občania mali svoje úspory v terajšej kritickej situácii mať, odpovedal minister stručne: "V rovnakej ako doteraz."

Premiér priznal kritickú situáciu

Ruská mena sa v posledných dňoch dostala do kritickej situácie, keď sa prepadla na hranicu 80 rubľov k doláru a od začiatku roka stratila viac ako polovicu svojej hodnoty. Premiér Dmitrij Medvedev dnes zvolal naliehavú vládnu schôdzu, na ktorej podľa úradnej správy "ministri vypracovali súbor opatrení, ktoré by mali prispieť k stabilizácii situácie". Podľa Uljukajeva je situácia "veľmi zložitá".

Nočná mora, Rusi stoja
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Putinov hovorca Dmitrij Peskov agentúre RIA Novosti povedal, že prezident je v kontakte s vládou, ale "žiadne mimoriadne zasadnutia zatiaľ neplánuje".

Ruské médiá a sociálne siete sú dnes plné špekulácií o obmedzení pohybu kapitálu a zastavení výplaty západných mien. V niektorých oblastiach Ruska zásoby dolárov a eur došli. Problémy sú v Kazani, Nižnom Novgorode alebo Permu, v rade miest sa pred zmenárňami tvoria rady. Prudko takisto rastie dopyt po cennostiach, elektronike a západných autách.

Nočná mora, Rusi stoja
Zobraziť galériu (9)

Vedenie najväčšej ruskej banky Sberbank dnes dementovalo informácie o tom, že bankový dom s platnosťou od dnešného dňa prestal fyzickým osobám poskytovať pôžičky. Pod vplyvom špekulácií sa ale akcie Sberbank podľa agentúry Interfax prepadli až o 17 percent.

Blíži sa chudoba, trpieť budú najmä rodiny s deťmi 

Podľa ruských médií sa krajina dostáva do horšej situácie, ako v krízovom roku 2008 aj v roku 1998, kedy sa Rusko potácal v ekonomickom chaose. "Rubeľ sa uchýlil k burzovým piruetám, ktoré boli do dnešných dní nemysliteľné," komentoval situáciu denník Moskovskij komsomolec. "To, čo sa deje teraz, by sme si nepredstavili ani v najdesivejším sne," povedal serveru Newsru riaditeľ centrálnej banky Sergej Švecov.

Ruská vláda už podľa serveru vysiela signály o blížiacej sa chudobe, trpieť budú vraj hlavne rodiny s deťmi. "Tento rok končíme s 15,7 milióna chudobných, vplyvom inflácie ich počet nevyhnutne vzrastie," povedala agentúre Interfax podpredsedníčka vlády Olga Goloděcová.

Divoké mediálne špekulácie sa nezastavili ani pred bránami Kremľa, podľa Newsru sa nevylučuje demisia premiéra Medvedeva, ktorého miesto by vraj mohol zaujať uznávaný ekonomický liberál a bývalý dlhoročný minister financií Alexej Kudrin. Ponuku vraj už dostal, jeho hovorca ale podobné povesti popiera.

Hrozí pád vlády

Podľa bulvárneho servera LifeNews je neomylnou známkou blížiace sa chudoby rozhodnutie moskovských celebrít znížiť taxu požadovanú za účasť na novoročných podnikových večierkoch. Firmy vraj nie sú schopné vyplácať slávnych spevákov a hercov, ktorí bežne požadovali honoráre v západných menách. Časť z nich žiada honoráre menšie, iní vraj sú ochotní brať aj znehodnotené ruble.

Rusko na dne, rubeľ pokoril kritickú hranicu

 Ani drastické zníženie hlavnej úrokovej sadzby ruskej centrálnej banky nepomohlo zmierniť tlak na ruskú menu, ktorá ďalej padá na nové historické minimá. Informovala o tom agentúra Reuters. V priebehu dňa pokorila aj ďalšiu métu a smeruje k prudkej devalvácii. Hrozí inflácia a bankrot rovnako ako v roku 1998. Vtedy Rusko skolabovalo v priebehu pár dní.

Rubeľ na začiatku dnešného obchodovania nakrátko posilnil voči doláru o 9 % vďaka rozhodnutiu centrálnej banky, ktorá zvýšila svoju hlavnú úrokovú sadzbu až o 650 bázických bodov na 17 % z 10,5 %. Ale ruská mena rýchlo prišla o svoje zisky a znova začala padať. Analytici očakávajú, že obyvatelia a obchodníci pád meny pocítia až na nový rok.

Počas obeda pád pokračoval, v súčasnej dobe je cena 75,6 rubľov za dolár a 99,5 rubľov za euro, čo znamená pád o vyše 24% za deň. V súčasnosti sa kurz stále hýbe, prekročil už aj hranicu 100 rubľov za euro. Padla aj ruská burza, podľa Bloombergu až o 17,7% a stále je v červených číslach. Aktuálny pomer kurzov nájdete tu.

Nočná mora, Rusi stoja
Zobraziť galériu (9)

Kurz rubľa oproti doláru sa o 10.07 znížil o 2,6 % na 66,14 RUB/USD a oproti euru klesol o 4,8 % na nové historické minimum 82,67 RUB/EUR. Na príčine je ďalšie zníženie cien ropy a tiež sankcie, ktoré zaviedol Západ proti Rusku za jeho prístup ku kríze na Ukrajine.

Ruskú centrálnu banku čaká podľa analytikov nesmierne ťažká úloha. Jej snahu o stabilizáciu rubľa totiž podkopávajú klesajúce ceny ropy. Na ilustráciu, cena severomorskej ropnej zmesi Brent sa už prepadla pod hranicu 60 USD (48,28 eura) za barel (159 litrov) a cena americkej WTI je nižšia ako 55 USD/barel.

Nočná mora, Rusi stoja
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Guvernérka centrálnej banky Elvira Nabiullinová v televíznom rozhovore uviedla, že oslabovanie rubľa je pre ekonomiku signálom, aby sa prispôsobila novej situácii, kedy prudko klesajú ceny ropy a Rusko postihujú západné sankcie. Dodala ale, že centrálna banka je pripravená koordinovať svoje kroky s vládou. Hovorca Putina povedal, že Kremeľ nemôže komentovať kroky nezávislej centrálnej banky.

Ruský prezident Vladimir Putin sa domnieva, že za pádom rubľa sú okrem ropy aj špekulanti zo Západu. Slabý rubeľ totiž ohrozuje jeho popularitu, ktorá sa čiastočne opiera o garancie prosperity a stability Ruska.

Nočná mora, Rusi stoja
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Ruská mena ešte v pondelok pokračovala v prudkom poklese a jej kurz prvýkrát prekročil hranicu 60 rubľov za dolár. Agentúra bloomberg podvečer oznámila cenu na neuveriteľných 64,4 rubľov za dolár, čo znamenalo za jeden deň rekordný pokles o 11%. Niektorí analytici vyhlásili, že rubeľ sa stal stal najslabšou menou na svete.

Požiadajte o pôžičku v ZUNO  a každý rok môžete mať mesiac voľna od splátok.

Rusi produkciu ropy v budúcom roku neplánujú znížiť

Rusko v budúcom roku zachová produkciu ropy na rovnakej úrovni, na akej sa nachádza v tomto roku. Krajina ťažbu nezníži, pretože by mohla stratiť svoj trhový podiel. V utorok to uviedol ruský minister energetiky Alexander Novak. „Ak ju znížime, ostatné krajiny zvýšia svoju produkciu a my stratíme vhodné miesto na trhu,“ povedal minister. Zároveň zastáva názor, že trh s ropou sa sám stabilizuje.

Novak ďalej uviedol, že žiadne ropné spoločnosti zatiaľ neurobili zmeny vo svojich projektoch v Rusku vzhľadom na nízke ceny ropy. Podľa neho to však nemožno vylúčiť. Ceny ropy v pondelok oslabili po tom, čo Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zopakovala, že neplánuje obmedziť produkciu. Ceny ľahkej americkej ropy klesli o 1,90 USD na 55,91 USD za barel. Britská ropa Brent zlacnela o 79 centov na 61,06 USD za barel.

(1 EUR = 1,2426 USD)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu