Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Budova milánskej opery La Scaly sa stala terčom útokov: Taliani sa búrili!

Nepokoje pred milánskou operou La Scala Zobraziť galériu (13)
Nepokoje pred milánskou operou La Scala (Zdroj: SITA)

MILÁNO - Strety medzi demonštrantami a políciou prepukli v nedeľu večer pred budovou milánskej opery La Scala počas úvodného predstavenia novej sezóny. Stovky ľudí tu protestovali proti úsporným opatreniam v Taliansku, ktoré sa nachádza v hospodárskej recesii, a kričalo posmešky na zámožných hostí otváracieho večera, ktorého sa zúčastnil okrem iných taliansky expremiér Mario Monti alebo šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová. Dvaja policajti utrpeli zranenia, napísala agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

La Scala vstúpila do novej sezóny Fideliom, jedinou operou od Ludwiga van Beethovena, v naštudovaní presláveného klaviristu a dirigenta Daniela Barenboima, doterajšieho hudobného riaditeľa operného domu, ktorý La Scalu na konci tohto roka opúšťa. Na otváracom predstavení novej sezóny, ktoré sa považuje za vrchol talianskeho kultúrneho roka, sa zišli špičky talianskeho verejného života. Niektorí za vstupenku zaplatili aj 2000 eur.
 
Nepokoje pred milánskou operou
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)
 
Zhruba tri stovky demonštrantov začali po zahájení predstavení hádzať vajcia a zápalné fľaše na poriadkovú políciu, ktorá im zabránila dostať do bezprostrednej blízkosti historickej budovy. Nepokoje vyvolali zmeny v zákonníku práce, ktoré by mali uľahčiť prepúšťanie. Účastníci protestu však upozorňovali aj na dodržiavanie práva na bývanie po tom, čo úrady nechali nedávno vypratať niekoľko squatov.

Taliansko má tretiu najväčšiu ekonomiku z krajín platiacich eurom. Hospodársky rast ale nevykázala už 13 štvrťrokov za sebou a tento rok mieri k tretiemu roku poklesu za sebou. Recesia sa dotýka aj slávneho operného domu. Jeho rozpočet je napätý a manažéri sa pred nedeľňajším slávnostným zahájením sezóny niekoľkokrát obrátili na sponzorov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu