Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Spojené štáty varujú: Na Rím zaútočia teroristi, do ulíc nasadili armádu

Polícia hliadkuje na trhu Campo dei Fiori, vedľa Francúzskeho veľvyslanectva v Ríme. Zobraziť galériu (6)
Polícia hliadkuje na trhu Campo dei Fiori, vedľa Francúzskeho veľvyslanectva v Ríme. (Zdroj: SITA)

RÍM - Americké ministerstvo zahraničia varovalo, že potenciálnym cieľom teroristických útokov v oblasti Ríma a Milána sa môže stať Bazilika svätého Petra vo Vatikáne, milánska katedrála či operný dom La Scala. Rovnako sú vraj ohrozené miesta ako kostoly, synagógy, reštaurácie, divadlá a hotely, uviedla agentúra AP.

Americká ambasáda v Ríme dnes zverejnila "výzvu týkajúcu sa bezpečnosti určenú americkým občanom". Hovorí sa v nej, že "teroristické skupiny by mohli použiť podobné metódy ako nedávno v Paríži". Pri parížskych útokoch minulý piatok zahynulo 129 ľudí. "Talianske úrady sú si vedomé toho, že takéto hrozby existujú," dodala ambasáda a zároveň vyzvala občano, aby "zostali ostražití a všímali si svoje okolie".

 

Polícia hliadkuje na trhu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Len o niekoľko hodín skôr talianska televízna stanica informovala, že americká tajná služba FBI odovzdala Talianom informáciu o možným cieľoch teroristických útokov, medzi ktorými je Bazilika svätého Petra a takisto katedrála a opera v Miláne. Podľa rozhlasovej stanice RAI však neexistujú "žiadne priame náznaky konkrétnych hrozieb".

Tradičná stredajšia generálna audiencia prebehla na Svätopeterskom námestí bez akéhokoľvek incidentu, pápežova ochranka bola však posilnená. Po parížskych útokoch bolo v Ríme rozmiestnených 700 vojakov.

FOTO Spojené štáty varujú:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Obavy z teroristického útoku na mestá v Taliansku sú oprávnené. Člen Islamského štátu (IS) sa na videu vyhráža dobytím Ríma.

Viac o téme: FBILa ScalaBazilika svätého Petra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu