Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Klaus si v Moskve prevzal cenu: Toto si na ňom vážia Rusi

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

PRAHA - Bývalý prezident ČR Václav Klaus si v Moskve prevzal Cenu Jegora Gajdara za "mimoriadny prínos v rozvoji medzinárodných humanitárnych vzťahov s Ruskom". Informáciu o stredajšom ocenení exprezidenta priniesol dnes internetový server Lidovky.cz.

Podľa rovnakého zdroja manažér Václava Klausa Petr Macinka odmieta, že by išlo o politické ocenenie a považuje udelenie ceny za česť. "Keď Vás porota vyberie, že dostanete Cenu Jegora Gajdara, tak je to samozrejme pocta a česť a človek je rád, že mu bolo takéto ocenenie udelené," cituje server manažérove slová.

Václav Klaus vo svojom ďakovnom vystúpení v ruskej metropole okrem iného vyhlásil, že prišiel vyjadriť svoj nesúhlas s masívnou dezinterpretáciou udalostí na Ukrajine. Tamojšiu krízu označil za dôsledok zlyhania ukrajinskej postkomunistickej transformácie a zneužitia krehkosti tohto novo vytvoreného mnohonárodnostného štátu. Ukrajina sa, ako formuloval, stala miestom konfrontácie medzi Západom a Východom, medzi Amerikou, západnou Európou a Ruskom.

Cena Jegora Gajdara, ktorú laureátovi odovzdal generálny riaditeľ významnej technologickej korporácie Rusnano a predseda poroty Anatolij Čubajs, nesie meno v roku 2009 zosnulého niekdajšieho ruského ministra financií, liberálneho ekonóma a autora reformných opatrení, ktorý bol počas vlády Borisa Jeľcina krátko aj úradujúcim ruským premiérom. Ocenenie udeľuje od roku 2010 vo viacerých kategóriách Nadácia Jegora Gajdara.

Biden vyzýva: Nebuďme závislí od Ruska

Americký viceprezident Joe Biden vyzval dnes Európu, aby pokračovala v diverzifikácii svojich energetických zásob s cieľom znížiť závislosť od Ruska. Moskve by podľa neho nemalo byť dovolené využívať svoje rozsiahle zdroje plynu a ropy ako geopolitický nástroj.

"Teraz je čas konať," vyhlásil Biden v tureckom Istanbule počas summitu Atlantickej rady venovanému energetickej bezpečnosti. "To, čo sa deje na Ukrajine, iba zdôrazňuje túto naliehavosť," citovala Bidena agentúra AP.

Rusko, Ukrajina a Európska únia v októbri dosiahli dohodu, podľa ktorej sa obnovia dodávky ruského plynu na Ukrajinu počas zimného obdobia výmenou za platby financované sčasti západnými podporovateľmi ukrajinskej vlády.

Celkový dlh dosahuje výšku 4,6 miliardy dolárov (3,68 miliardy eur), pričom dohoda vyžadovala od Ukrajiny zaplatiť v dvoch splátkach do konca tohto roka 3,1 miliardy dolárov (2,48 miliardy eur), ktoré pokryjú dlhy za predchádzajúce dodávky plynu od Gazpromu. Ten prerušil jeho tok na Ukrajinu v júni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu