Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Putina na summite kritizujú ostošesť: Kvôli zvyšným mocnárom mení program!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

BRISBANE – Sankcie proti Rusku poškodzujú nielen ruskú ekonomiku, ale aj ekonomiku svetovú a vedú tiež k stále horším vzťahom medzi Moskvou a Európou. V rozhovore pre nemeckú televíziu ARD to v sobotu povedal ruský prezident Vladimir Putin, podľa ktorého sankčná politika môže poškodiť export západných krajín.

"Skôr či neskôr vás to zasiahne tak, ako nás," odkázal Nemcom Putin a zdôraznil, že sankcie sú podľa neho v rozpore s medzinárodným právom. Ruský líder vyjadril presvedčenie, že ukrajinská kríza čo najskôr skončí a vzťahy Ruska so Západom sa znormalizujú. "Chceme mať normálne vzťahy s našimi partnermi vrátane Spojených štátov a Európy," zdôraznil.

Chladného prijatia a mnohej kritiky kvôli postupu Ruska voči Ukrajine sa dočkal ruský prezident Vladimir Putin na dnes začatom summite skupiny G20, ktorá združuje najväčšie ekonomiky sveta. Ukrajinská kríza na dvojdňovej vrcholnej schôdzke, konanej v austrálskom Brisbane, podľa médií v prvý deň prakticky zatienila ekonomické témy.

Výčitky a tlak západných činiteľov na šéfa Kremľa sú tak silné, že Putin možno odíde z Brisbane skôr, ako sa plánovalo. Informovali o tom aspoň agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na člena sprievode ruského prezidenta. Putinov hovorca Dmitrij Peskov to ale podľa agentúry Interfax vzápätí odbil ako "úplný nezmysel".

Zdroj AFP z ruskej delegácie však následne spresnil, že Putin zostane do konca rokovaní, ale podľa všetkého sa nezúčastní slávnostnej recepcie na záver summitu. "Program druhého dňa sa zmenil," uviedol činiteľ, ktorý nechcel byť menovaný. Miesto recepcie sa vraj Putin stretne s novinármi.

Putina a politiku Ruska na Ukrajine ostro kritizoval americký prezident Barack Obama. Ruská agresia proti Ukrajine je podľa neho hrozbou pre celý svet. Podobne sa vyjadril aj predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. Moskva musí podľa neho okamžite prestať s poskytovaním zbraní a bojovníkov na východ Ukrajiny a mala by tiež využiť svoj vplyv a presvedčiť povstalcov k dodržiavaniu prímeria. Van Rompuy v tejto súvislosti pohrozil Rusku možnosťou prijatia ďalších sankcií voči jeho ekonomike. O prijatí nových sankcií budú v pondelok v Bruseli rokovať ministri zahraničia EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu