Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Merkelovej praskli nervy: Pustila sa do ostrého kritizovania Putina

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Nebývale ostro dnes kvôli kríze na Ukrajine kritizovala nemecká kancelárka Angela Merkelová ruského prezidenta Vladimira Putina. Podľa agentúry DPA pri prejave v Lowyho inštitútu pre medzinárodnú politiku v austrálskom Sydney v tejto súvislosti prekvapivo jasne varovala pred "rozsiahlym požiarom", ku ktorému konflikt na Ukrajine môže viesť.

Merkelová hovorila s Putinom v sobotu v Brisbane na okraj summitu skupiny najväčších ekonomík G20. Dialóg medzi štyrmi očami trval dve hodiny a kancelárka o ňom odmietla novinárom čokoľvek povedať. Obmedzila sa na konštatovanie, že išlo o dôverný rozhovor, a dodala, že s Putinom je potrebné udržiavať dialóg, hoci s ním nesúhlasí. Ruský prezident sa na víkendovom samite v Brisbane ocitol pod silným tlakom vedúcich západných politikov, ktorí sa ho snažili primäť k tomu, aby zmenil politiku voči Kyjevu a prestal vojensky podporovať proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Merkelová podľa DPA po dlhom a zrejme neplodnom rozhovore so šéfom Kremľa v Brisbane zjavne voči Putinovi stratila doterajšiu zdržanlivosť. "Svet musí presne chápať, čo sa na Ukrajine deje. Inak by to mohlo viesť k rozsiahlemu požiaru. Celosvetovému," zdôraznila. Podľa nej Rusi stále myslia postarom a považujú Ukrajinu za svoju sféru vplyvu a pošliapavajú normy medzinárodného práva. "To po strašnej druhej svetovej vojne a po skončení studenej vojny spochybňuje celý mierový poriadok v Európe. A má to pokračovanie v ruskom pôsobení na destabilizáciu na východe Ukrajiny," dodala.

"V Európe sú stále sily ... ktoré vsádzajú na právo silnejšieho a neuznávajú silu práva. Práve to sa stalo ruskou anexiiou Krymu, ktorá odporuje medzinárodnému právu," zdôraznila šéfka nemeckej vlády. Na príklade tragédie malajzijského lietadla, ktorý v júli podľa všetkého zostrelili raketou separatisti, upozornila, že na Ukrajine skutočne v žiadnom prípade nejde len o lokálny konflikt. "Nie, na tomto príklade vidíme, že sa dotýka nás všetkých," zdôraznila. Upozornila pritom, že podľa nej samozrejme nejde len o Ukrajinu. Pripomenula v tejto súvislosti Moldavsko a Gruzínsko, podľa nej ide však aj o Srbsko a západný Balkán.

Putin: Nikto na Ukrajine nedodržiava dohodu!

Ruský prezident Vladimir Putin sa domnieva, že mier na Ukrajine je možný, avšak zatiaľ ani jedna strana plne nedodržiava mierovú dohodu dosiahnutú v septembri v bieloruskom Minsku. Šéf Kremľa to povedal v rozhovore, ktorý v nedeľu večer odvysielala nemecká televízna stanica ARD a informovala o ňom dnes americká tlačová agentúra AP.

Putin uviedol, že on sám je presvedčený, že zo slepej uličky, v ktorej uviazla východná Ukrajina, je možné vyviaznuť. Konflikt, v ktorom proruskí povstalci bojujú proti vládnym vojskám Kyjeva, si od marca vyžiadal už najmenej 3500 ľudských životov. Prezident ale zároveň konštatoval, že ani povstalci, ani ukrajinské jednotky sa doposiaľ úplne nestiahli z kľúčových lokalít v danej oblasti, aby tak po ich odchode bolo možné vytvoriť nárazníkovú zónu. Tá je totiž podstatnou súčasťou septembrovej mierovej dohody z Minska.

  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu