Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poslanci sa dištancujú od návštevy šéfa komunistov v Moskve

Vojtěch Filip
Vojtěch Filip (Zdroj: SITA)

PRAHA - Česká Poslanecká snemovňa vyjadrila dnes nesúhlas s cestou šéfa komunistov Vojtěcha Filipa do Moskvy. Poslanci zdôraznili, že podpredseda snemovne v Ruskej federácii nereprezentuje ich postoje, oznámil server Novinky.cz.

Filip odcestoval do Ruska na pozvanie podpredsedu Štátnej dumy Sergeja Železňaka. Ten patrí medzi politikov, ktorých EÚ a USA zaradili na zoznam nežiaducich osôb v súvislosti s ruskou anexiou Krymského polostrova.

Návrh na vyslovenie nesúhlasu s cestou šéfa KSČM predniesol podpredseda opozičnej pravicovej strany TOP 09 Miroslav Kalousek. Na jeho stranu sa postavili aj strany ODS a KDÚ-ČSL.

Kalousek kritizoval skutočnosť, že sa pri schvaľovaní Filipovej cesty obišiel organizačný výbor snemovne a odsúhlasil ju len predseda komory Jan Hamáček z vládnej ČSSD.

Poslanci schválili aj druhé uznesenie navrhnuté Romanom Váňom z ČSSD o tom, že Filip počas svojej zahraničnej cesty nereprezentuje jej postoje.

Za českú vládu v rozprave vystúpil minister obrany Martin Stropnický (ANO), ktorý konštatoval, že podľa dostupných informácií je Filipova cesta v rozpore so záujmami ČR.

Ministerstvo zahraničných vecí ČR by malo uznesenia poslancov tlmočiť diplomatickou cestou ruskej strane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu