Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Svet dáva vyžrať Zemanovi jeho ku*dy: Sprostý bývalý ľavičiar a notorik!

Miloš Zeman Zobraziť galériu (4)
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Médiá v rôznych krajinách sveta sa aj dnes vracajú k vulgárnym výrokom českého prezidenta Miloša Zemana, ktoré si neodpustil v nedeľňajšom rozhlasovom programe Hovory z Lán. Citujú názory českých politikov i komentátorov a pripomínajú znechutenú verejnosť a množstvo sťažností adresovaných mediálnym kontrolným orgánom.

Austrálsky rozhlas o Zemanovi informuje ako o "sprostom sedemdesiatročnom bývalom ľavičiarovi, ktorý sa až do minuloročného zásahu lekárov vyznačoval záľubou v pití a vo fajčení". Britský The Telegraph poznamenáva, že český prezident svojím interview prešpikovaným sprostými slovami verejnosť šokoval. Denník zároveň upozornil, že ak kontrolné orgány dospejú k názoru, že nedeľné Hovory ohrozili morálny vývoj detí, môže Český rozhlas dostať pokutu až 281 000 libier (357 000 eur). O kontroverznom Zemanovom prejave písal aj denník Sydney Morning Herald.

Svet dáva vyžrať Zemanovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: smh.com.au, washingtonpost.com, taz.de)

Prezident Zeman v nedeľňajšom priamom prenose použil výrazy "kunda", "skurviť", "hovno" a "kurvy". Hrad neskôr vyhlásil, že Zeman tak otvoril kľúčovú tému, či je prípustné také výrazy v politike používať, a že nie je dôvod, aby sa prezident za svoje slová ospravedlnil.

Miloš Zeman - Kunda sem, kunda tam

The Washington Post informuje o stovkách sťažností, ktorými na Hovory z Lán zareagovali poslucháči, a venuje sa aj možným zdrojom Zemanovho správania. Americký denník píše, že český prezident je známy svojím vulgárnym slovníkom, ale je tiež častým konzumentom alkoholu. V tejto súvislosti spomenul minuloročný incident, pri ktorom Zeman na verejnosti vyzeral ako opitý a svoje neisté pohyby dodatočne vysvetľoval chrípkou. The Washington Post takisto venuje pozornosť názorom českých komentátorov, ktorí výroky z Hovorov použili na širšie hodnotenie Zemanovho pôsobenia na Hrade. Denník pritom cituje Jiřího Peheho, podľa ktorého "si Zeman prezidentský úrad sprivatizoval, a fakt, že si to mohol dovoliť, je čiastočne daný slabosťou českých politických strán".

Svet dáva vyžrať Zemanovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: smh.com.au, washingtonpost.com, taz.de)

The Washington Post súčasne hodnotí situáciu v Česku 25 rokov po páde Berlínskeho múru ako problematickú. "Pretrváva korupcia a ekonomika mnohých krajín východnej Európy je stále slabá. Vlani kvôli obvineniu z úplatkov musel odstúpiť český premiér (Petr Nečas). Navyše bola jeho milenka obvinená z využívania vládnych prostriedkov na sledovanie premiérovej manželky."

Pokojnejšie sa k Zemanovmu vystúpeniu postavila macedónska tlačová agentúra MINA. "Politikov mohli Zemanove výroky nahnevať, ale my by sme mali oceniť, že český prezident rovnako ako jeho predchodca vie jasne povedať, čo si myslia, a to je v dnešnom politickom svete rarita".

Nemecký spravodajský server taz.de sa zmieňuje o Zemanovej kritike vlády kvôli prijatému služobnému zákonu, ktorý chce prezident napadnúť na ústavnom súde, a píše, že každý, kto je hoci vzdialene oboznámený so Zemanovým štýlom, u neho nemôže očakávať diplomatickú citlivosť. Server sa tiež pýta, či za nedeľňajším vystúpením českého prezidenta - "konzumujúceho denne najmenej šesť pohárov vína a tri poháre tvrdého alkoholu" - stojí fakt, že nemá sám seba pod kontrolou, alebo či vulgarita bola zámerná v snahe zastrieť zlý dojem zo Zemanovej návštevy Číny. Taz.de pripomína, že na Facebooku sa prihlásilo už tritisíc ľudí, ktorí chcú prísť na demonštráciu proti Zemanovi plánovanú na 17. november, teda v deň 25. výročia nežnej revolúcie. "V krajine, kde je prezident nedotknuteľným symbolom štátnosti, je to skoro nová revolúcia," poznamenal server.

Svet dáva vyžrať Zemanovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: smh.com.au, washingtonpost.com, taz.de)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu