Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Tvrdá rana zo Štrasburgu, potvrdil odobratie synov Češke: Deti vidí raz za polrok na dve hodiny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA – Rodina z Česka prežíva neuveriteľné chvíle smútku a bezmocnosti. Rodičom odobrali nórske úrady dvoch synov kvôli údajnému zneužívaniu. Podozrenie sa nepotvrdilo, no aj napriek tomu deti nevrátili a umiestnili ich do pestúnskych rodín. Matka podala sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Ten ju ale neprijal. Svoje milované deti môže vídať raz za polrok na dve hodiny.

Úrady v Nórsku odobrali páru z Česka synov ešte v máji 2011. Z materskej škôlky dostali informáciu o ich pohlavnom zneužívaní. Polícia rozbehla okamžite vyšetrovanie, pričom preverovali otca a neskôr matku detí. Vyšetrovanie ale zastavila a žiadne obvinenie nepadlo. Vo februári 2012 úrady rodičov zbavili práva na starostlivosť o deti a umiestnili ich k stálym pestúnom. Synovia teraz žijú oddelene, každý v inej rodine. Vlastná mama ich môže vidieť dvakrát do roka na dve hodiny.

Matka sa odvolala, ale nórske súdy to odmietli. Vlani v novembri sa obrátila na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. "O sťažnosti nerozhodoval jeden sudca, ale traja. Sťažnosť zamietli ako neprípustnú," uviedla o stanovisku štrasburgského súdu česká ministerka práce Michaela Marksová Tominová. 

Žena a jej deti majú české občianstvo. "V pase stojí, že jeho držiteľ je pod ochranou Českej republiky. My vydávame pasy aj deťom. Poskytujeme im ale ochranu?" cituje dedka chlapcov Jiřího Pavelku idnes.cz. Ako ďalej povedal, jeho dcéra videla synov naposledy v marci na dve hodiny. Rokovanie s nórskymi úradmi neskončilo, ďalšie by malo byť 18. novembra. "Dcére sa vyhrážajú tým, že bude zbavená rodičovských práv ku svojim synom, čo je niečo neslýchané. Podľa vyjadrenia polície sa žiadneho trestného činu voči deťom nedopustila," povedal otec.

O prípad sa zaujíma aj Brusel

Zadržiavanie dvoch českých detí nórskymi úradmi v Bruseli prerokoval a ostro kritizoval výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci Európskeho parlamentu. Informoval o tom český europoslanec Tomáš Zdechovský. Podľa jeho tlačovej hovorkyne Zdechovský na rokovaní výboru vyzval ostatné členské štáty aj Európsku úniu, aby pomohli Českej republike vo zvýšení medzinárodného tlaku na Nórsko.

Na schôdzi výboru europarlamentu zaznelo, že Nórsko porušuje medzinárodné právo. Odobratie detí a potom rozdelenie detí do rôznych rodín bez práva rodičov sa s deťmi stýkať je podľa europoslancov bezprecedentné porušenie medzinárodných záväzkov. Prípadom sa teraz podľa Zdechovského začnú zaoberať aj politické skupiny v Európskom parlamente a európske úrady vrátane Európskej komisie.

Nórsko nie je členom EÚ a Česko s ním nemá zmluvu o ochrane detí. Podľa riaditeľa Úradu pre mezinárodnu právnu ochranu detí Zdeňka Kapitána v tomto prípade nemajú žiadne zvláštne kompetencie, k dispozici sú podľa neho len diplomatické prostriedky.

 

       

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu