Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Merkelová je nespokojná s Ruskom: Nevidím dôvod na stiahnutie sankcií

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová zdôraznila dnes svoju nespokojnosť s konaním Ruska na východe Ukrajiny a dodala, že na stiahnutie sankcií Európskej únie voči Moskve nie je žiadny dôvod.

Merkelová na konferencii organizácie nemeckých zamestnávateľov v Berlíne zdôraznila, že jej cieľom ostáva diplomatické riešenie, ale víkendové voľby ukazujú, "aké ťažké je dodržať dohody, ktoré vznikli, pokiaľ sa pozrieme na ilegálne voľby".Rusko podporuje a presadzuje legitimizáciu volieb, ktoré cez víkend na východe Ukrajiny usporiadali tamojší vzbúrenci. Podľa západných krajín však tieto voľby naopak podkopali už i tak narúšané prímerie vyplývajúce z Minského protokolu.

"Rusko už teraz neprispieva tak, ako by sme si predstavovali, obzvlášť v súvislosti s Luhanskom a Donetskom" na východe Ukrajiny, povedala Merkelová. "Dohoda z Minska by mala byť základ. Takže ekonomické sankcie sú nevyhnutné a v súčasnosti nie je dôvod na ich stiahnutie."

Vláda v Kyjeve označila voľby na východe Ukrajiny za protizákonné, pretože hlasovanie podľa jej názoru protirečí minským dohovorom. Rovnaký názor má aj EÚ, ktorá už v nedeľu oznámila, že výsledky hlasovania v oboch regiónoch neuzná. Nedeľné voľby sú podľa nej prekážkou na ceste k mieru. Za protizákonné ich považujú aj USA, keďže okrem dohodám z Minska protirečia aj ukrajinskej ústave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu