Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko výsledky volieb na Ukrajine neuzná!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko neuzná prezidentské a parlamentné voľby ani ich výsledky v tzv. ľudových republikách na východe Ukrajiny. Vo svojom dnešnom vyhlásení to oznámilo slovenské ministerstvo zahraničných vecí (MZV).

Podľa MZV to vytvára novú prekážku pre implementáciu minských mierových dohôd, s ktorými všetky strany konfliktu súhlasili. "Iba miestne voľby v súlade s ukrajinskou legislatívou v súlade s minským protokolom môžu poskytnúť miestnym úradom v týchto oblastiach Ukrajiny demokratický mandát," konštatuje vo vyhlásení.

Zároveň vyjadrilo hlboké poľutovanie nad účasťou slovenského občana bez akéhokoľvek mandátu na ich pozorovaní v medzinárodnej skupine. "Ministerstvo sa tiež rozhodne dištancuje od súkromných aktivít samozvaných podporovateľov tzv. Novorosije," dodal tlačový odbor MZV.

Podľa medializovaných informácií sa ako pozorovateľ volieb prezidentov v Luhansku a Donecku zúčastnil tajomník Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Viliam Longauer. Kancelária SZPB v utorok (4.11.) uviedla, že Longauer si momentálne čerpá riadnu dovolenku, o ktorú požiadal pred vyše desiatimi dňami. Miesto, kde počas svojho voľna bude, podľa kancelárie neoznámil.

Nedeľňajšie (2.11.) voľby najvyšších predstaviteľov a poslancov parlamentov samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR), označil Kyjev za "frašku" a neuznal ich ani Západ. Prozápadní lídri v Kyjeve sa teraz podľa nej obávajú, že na východe krajiny vznikne nový "zmrazený konflikt", čo ohrozí územnú celistvosť Ukrajiny.

Naopak, Rusko podporuje a presadzuje ich legitimizáciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu