Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mier na Ukrajine je podľa pozorovateľov mŕtvy: Porušili ho až 2400-krát!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DONECK - Prímerie na východe Ukrajiny je už takmer mŕtve. Pre rakúske noviny Die Presse to povedal zástupca Ukrajiny v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Ihor Prokopčuk.

Prímerie, ktoré OBSE monitoruje, odsúhlasili 5. septembra v bieloruskej metropole Minsk po mesiacoch bojov medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými separatistami. Prokopčuk v rozhovore povedal, že teraz sa o prímerí už len ťažko dá hovoriť. "Od dohody v Minsku sme zaznamenali viac než 2 400 porušení prímeria ozbrojenými skupinami. Viac než 100 ukrajinských vojakov zahynulo a zomreli tiež desiatky civilistov," uviedol.

Prímerie je porušované denne a stále častejšie, odkedy si separatistické regióny 2. novembra zorganizovali vlastné voľby označené vládou v Kyjeve za ilegálne. Počet obetí konfliktu medzičasom presiahol 4 000 a Kyjev minulý týždeň znovu obvinil Moskvu, že poslala na východ krajiny ďalších svojich vojakov. Rusko opakovane odmieta, že poskytuje pomoc separatistom. Prokopčuk tvrdí, že ukrajinské sily prímerie neporušili. "Všetci ukrajinskí vojaci dostali príkaz dodržiavať prímerie. Keď sú však napadnutí, reagujú," povedal. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu