Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Urazení Rusi bojkotovali prípravný míting: Nepáčili sa im výroky na adresu Moskvy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Rusko bojkotovalo minulotýždňové prípravné stretnutie pred vrcholným washingtonským Summitom o jadrovej bezpečnosti 2016 - pravdepodobne z dôvodu potenciálnej konfrontácie s rastúcou snahou Spojených štátov zredukovať hrozbu jadrového terorizmu. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na informácie od zástupcov USA a európskych krajín na stretnutí vo Washingtone.

Momentálne nie je úplne jasné, či ide o celkový bojkot summitu, alebo iba o dočasné trestanie Washingtonu za jeho odsudzujúce výroky na adresu úlohy Moskvy v ukrajinských nepokojoch. Na doteraz posledné prípravné stretnutie pricestovali podľa nemenovaného zdroja z prostredia rokovaní do Washingtonu okrem Ruska predstavitelia všetkých 54 krajín zúčastnených aj na jarnom prípravnom mítingu v Haagu.

Podľa agentúry AP je neúčasť Ruska významná. Pred vrcholným summitom na jar 2016 sú plánované iba tri alebo štyri prípravné stretnutia. Vstup Ruska ako jednej z piatich svetových jadrových mocností je preto podľa AP kľúčový. Sériu summitov s cieľom zabrániť hrozbe, aby jadrový materiál dostal do rúk teroristov, inicioval v roku 2010 americký prezident Barack Obama.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu