Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tajná služba šokuje: Rusko simulovane zaútočilo na štát EÚ, hovorí sa o tretej svetovej vojne!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Dánska spravodajská služba prišla so zarážajúcim zistením. Rusko už zaútočilo na Dánsko bojovými stíhačkami. Malo sa tak udiať ešte v júni na dánskom ostrove, kde boli desaťtisíce ľudí. Hovorí o tom správa o stave rizík, ktorú vydáva dánska tajná služba každý rok.

Rusi spustili útok na ostrov Bornholm ešte v lete, ked tam bolo veľa policajtov a novinárov na ročnom stretnutí Folkemødet. Odhalila to dánska tajná služba - Danish Defence Intelligence Service (Forsvarets Efterretningstjeneste - DDIS) v jej správe o posudzovaní rizík. Informoval o tom dánsky portál thelocal.dk.
 
Podľa tajnej služby sa ruské stíhačky, naložené s ostrými raketami, vydali smerom na ostrov v nízkej výške, aby zaútočili a následne sa vrátili späť. Simulovaný incident sa mal odohrať v júni, kedy sa tam nachádzalo okolo 90 tisíc návštevníkov na tradičnom stretnutí.
 
Folkemødet je niečo ako "politický festival", na ktorom sa schádzajú politici, novinári, aktivisti a vyše 600 rôznych organizácií. Detaily správa neprezrádza, no uvádzajú, že simulovaný útok bol najväčší, aký Rusko urobilo, od roku 1991. Malo ísť o "oveľa agresívnejšiu akciu ako bolo zvykom poslednú dobu". V súvislosti s útokom sa špekuluje o vypuknutí tretej svetovej vojny, no Rusko takéto tvrdenia odmieta.
 
Vo výročnej správe Vyhodnotenie rizík 2014 dánska služba zameriavala pozornosť predovšetkým na rusko-ukrajinský konflikt. V správe, ktorá je voľne dostupná, predpovedali, že "nasledujúce roky môžeme očakávať, že rusko-ukrajinský konflikt sa zmení na nový zamrznutý európsky konflikt, ktorý bude aj naďalej deformovať vzťahy medzi Západom a Ruskom".
 
"Rusko bude naďalej klásť dôraz na modernizáciu ozbrojených síl s vývojom jednotiek schopných bojovať poblíž ruských hraníc," píše sa v reporte. Len nedávno Rusko skúšalo vzdušnú pozornosť susediacich krajín, keď vyslalo letky, aby preleteli nad vzdušným priestorom. Švédi tiež vyše týždňa hľadali ruskú ponorku vo vodách pri Štokholme.
 
Všetky tieto akcie nasvedčujú, že Rusko si nedá pokoj a provokuje. Dáni však nehovoria o 100-percentnej istote ruského útoku. "Aj keď Rusi zvyšujú svoje vojenské aktivity v dánskom priestore, neexistujú zatiaľ žiadne priame dôkazy, ktoré by hovorili o nebezpečenstve pre Dánsko," zhodnotili v správe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu