Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rusko uskutočnilo ďalšiu skúšku medzikontinentálnej rakety

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: bild.de)

MOSKVA – Druhýkrát v priebehu troch dní uskutočnilo Rusko skúšku medzikontinentálnej balistickej rakety, ktorá môže niesť aj jadrové hlavice.

Raketa Topol-M, pre ktorú sa v NATO používa označenie SS-27 Sickle B, bola vypustená z kozmodrómu Pleseck v severnom Rusku, povedal dnes agentúre Interfax plukovník Igor Jegorov z ruského ministerstva obrany. Po prekonaní asi 9000 kilometrov dopadla na cvičisko na polostrove Kamčatka.  Cieľom skúšky bolo preveriť spoľahlivosť techniky. "Skúška potvrdila pripravenosť systému," povedal Jegorov.

Vo štvrtok ruská armáda úspešne otestovala medzikontinentálnu balistickú raketu Bulava označovanú v NATO ako SS-N-30. Strategická jadrová ponorka Jurij Dolgorukij ju odpálila z Barentsovho mora a dopadla na strelnicu Kura na Kamčatke. Skúška Bulavy sa uskutočnila aj 10. septembra. 

Rusko v uplynulých týždňoch vystupňovalo svoje vojenské aktivity. Početné skúšky, manévre a priblíženia či vniknutia ruských lietadiel do vzdušného priestoru štátov NATO považujú odborníci za demonštráciu sily v súvislosti s pokračujúcim napätím ohľadom konfliktu na Ukrajine. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu