Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

USA zakázali vstup členom maďarskej vlády: Minister Szijjártó má vo Washingtone kauzu riešiť

Péter Szijjártó
Péter Szijjártó (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó dnes odcestoval do Spojených štátov a Kanady. Vo Washingtone sa stretne s námestníčkou šéfa americkej diplomacie pre európske a eurázijské záležitosti Victoriou Nulandovou a v Ottawe ho prijme minister zahraničných vecí John Baird, informovala agentúra MTI.

Podľa denníka Népszabadság Szijjártó má s Nulandovou rokovať aj o kauze zákazu vstupu vysokých štátnych úradníkov do USA. Premiér Viktor Orbán od neho očakáva čo najrýchlejšie vyriešenie tohto škandálu.

Népszabadság poznamenal, že Orbán je "vyslovene podráždený" zo správ okolo kauzy, pretože údajne o nej pred jej vypuknutím nič nevedel. Premiér nemá oficiálne informácie ani o prípade, ani o osobách, ktorých sa americký zákaz vstupu dotýka a ktorí sú na zozname schválenom prezidentom Barackom Obamom.

Nemenované zdroje blízke maďarskej vláde denníku uviedli, že Orbán očakáva oficiálne informácie od USA, aby mohol urobiť kroky v príslušných maďarských inštitúciách a aby dokázal, že jeho vláda nie je skorumpovaná.

Spravodajský server Index.hu tvrdí, že vedenie istej vláde blízkej inštitúcie požadovalo peniaze od spoločnosti Bunge Növényolaj-ipari Zrt., ktorej majitelia sú Američania. Spoločnosti Bunge navrhli, že zariadia, aby ju maďarský Národný úrad pre dane a clá (NAV) neobťažoval, ak poskytne finančnú podporu nemenovanej vláde blízkej nadácii.

Bunge sa rozhodla neplatiť a v lete tento pokus nahlásila americkej ambasáde v Budapešti. Chargé d'affaires veľvyslanectva Spojených štátov v Budapešti André Goodfriend v pondelok v Budapešti spresnil, že kauza sa týka šiestich občanov Maďarska, ktorí sú priamo vládnymi úradníkmi, prípadne sú v blízkom vzťahu s maďarskou vládou.

USA potvrdili, že zakázali vstup 6 členom Orbánovej vlády

Spojené štáty v pondelok potvrdili, že minulý týždeň zakázali vstup na svoje územie šiestim občanom Maďarska. Informoval o tom americký chargé d'affaires pôsobiaci na veľvyslanectve v Budapešti André Goodriend. Mená dotknutých osôb nezverejnil, potvrdil však, že ide o "verejných činiteľov". Ako dodal, zákaz nasleduje po "dlhších varovaniach". Spojené štáty môžu zakázať vstup na svoje územie zahraničným osobám ohrozujúcich americké záujmy aj bez toho, že by voči nim vzniesli obvinenia.

"Ak bude situácia týmto spôsobom aj naďalej pokračovať, dostaneme sa do bodu, keď bude nemožné spolupracovať na úrovni spojencov," povedal Goodfriend na pondelkovom tlačovom brífingu v Budapešti. "Tomu sa chceme vyhnúť, pretože sme spojenci, sme priatelia, sme silní partneri NATO," dodal americký diplomat. Goodfriend naznačil, že za zákazom vstupu sú podozrenia z korupcie v prípade dotknutých osôb. 

K bezprecedentnej diplomatickej roztržke medzi USA a Maďarskom sa vyjadril aj János Lázár, šéf úradu vlády maďarského premiéra Viktora Orbána. "Maďarská vláda je zmätená týmito udalosťami, pretože toto nie je spôsob, akým priatelia riešia záležitosti," uviedol. O probléme by mal v utorok priamo vo Washingtone rokovať aj maďarský minister zahraničných vecí Pétér Szijjártó, ktorý je tam na návšteve. V tejto súvislosti má naplánovanú schôdzku so zástupkyňou šéfa americkej diplomacie pre európske záležitosti Victoriou Nulandovou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu