Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Veľká vojenská akcia na východe Slovenska: Tanky v boji, počuť výbuchy, trasú sa okná!

Akcia preverí bojaschopnosť našej armády Zobraziť galériu (7)
Akcia preverí bojaschopnosť našej armády (Zdroj: YouTube)

HUMENNÉ - Východ Slovenska zažíva neplánovanú vojenskú akciu! Ministerstvo nasadilo do cvičného boja tanky a obrnené vozidlá. Vyše 1300 vojakov a tri stovky techniky nacvičujú v rámci spolupráce Washingtonskej zmluvy s Američanmi či Poliakmi bojové akcie. Týmto dokazujeme pripravenosť armády v rámci záväzkov v NATO.

Práve prebiehajúce medzinárodné vojenské cvičenie Ground Pepper 2014 je už tretím neplánovaným cvičením v tomto roku. „Neplánované cvičenia v rozsahu, akom ich realizujeme v tomto roku, sú v našich ozbrojených silách novinkou. Považujeme to totiž za najlepší spôsob, ako odhaliť nedostatky a zároveň sa zlepšovať. Je to aj dôkaz toho, že vieme promptne reagovať na zmeny v bezpečnostnom prostredí a plníme náš záväzok, ktorý sme deklarovali, že naši vojaci budú viac cvičiť,“ uviedol minister obrany Martin Glváč.

Po viac ako ôsmych rokoch sa tak z iniciatívy ministra obrany mení prístup k výcviku. Od prechodu na profesionálnu armádu sa konali len plánované cvičenia. Ľudia v blízkosti sa sťažujú na hluk, výbuchy a rachot je počuť až do veľkej diaľky.

Ground Pepper 2

Podľa 2. zástupcu náčelníka generálneho štábu generálmajora Pavla Macka sa neplánovanými cvičeniami najlepšie preveruje „ad hoc“ spôsobom efektívnosť predchádzajúcich výcvikov. „Vojaci nemajú dopredu nič avizované. Musia kreatívne a flexibilne reagovať na vzniknutú situáciu v momente keď sa to deje, čo preverí ich pripravenosť. Ozbrojené sily sa tak preveria zhora nadol,“ uviedol Pavel Macko. Ako dodal neohlásenými cvičeniami sa hĺbkovo preverení pripravenosť armády a sú výborným doplnkom štandardných vojenských cvičení. Ozbrojené sily tak získavajú poznatky na zlepšenie a môžu v prípade potreby lepšie reagovať na meniacu sa situáciu.

Súčasťou cvičenia sú aj tanky. Bojaschopné tanky sú stále pre ministerstvo obrany veľmi dôležité. "Ak nemáte náhradu za jedinú palebnú silu, ktorú máte vo výzbroji, jej zrušenie je hazardom s bezpečnosťou štátu. To, čo sa dnes deje na Ukrajine, je toho jasným dôkazom. Bezpečnostná situácia vo svete sa neustále mení a neviem si predstaviť, že by sa ma občan spýtal, či je obrana nášho územia zabezpečená a ja musím povedať, že nie, lebo vlastne ani nemáme spôsobilosť palebnej sily. A na toto naši predchodcovia vôbec nemysleli," upozornil minister obrany Martin Glváč.

VIDEO Veľká vojenská akcia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Aj podľa nášho náčelníka sú tanky nenahraditeľné. "Takáto previerka pôsobenia ozbrojených síl v modernom, vysoko intenzívnom konflikte ukazuje potrebu zachovania tankovej spôsobilosti. Palebná sila tankov je v súčasnosti nenahraditeľná," podčiarkol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim.

VIDEO Veľká vojenská akcia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Cvičenie Ground Pepper 2014 sa koná od pondelka 13. októbra až do utorka 22. októbra 2014 vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť a v Kamenici nad Cirochou. Ide v poradí už o tretie neplánované cvičenie Ozbrojených síl SR v tomto roku. Vojaci piatich krajín si v rámci neho precvičia plnenie úloh podľa článku 5 Washingtonskej zmluvy. Ten hovorí o kolektívnej ochrane členských krajín NATO.

VIDEO Veľká vojenská akcia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Na cvičení sa zúčastňuje cca 1300 vojakov s viac ako 300 kusmi techniky. Slovenské ozbrojené sily zastupuje viac ako 900 vojakov, 42 cvičiacich je z Poľska, 11 z Maďarska a cca 38 vojakov z USA. Na cvičení je aj sedem pozorovateľov z JFC Brunssum.

VIDEO Veľká vojenská akcia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

VIDEO Veľká vojenská akcia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

VIDEO Veľká vojenská akcia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu