Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Celosvetový prieskum potvrdil, že Slovensko je na dne: Naši dôchodcovia sú chudáci!

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: TASR)

LONDÝN - Aký je život seniorov v 96 krajinách sveta? Na túto otázku poskytol odpoveď prieskum organizácie HelpAge International, ktorá skúmala životné podmienky 868 miliónov ľudí nad 60 rokov. Najnovší globálny index starnutia populácie hovorí aj o kvalite prostredia, príjme a, samozrejme, monitoruje najvyšší dosiahnutý vek seniorov pri relatívne dobrom zdraví.

V roku 2050 budú podľa analýzy dát tvoriť seniori 21 percent celosvetovej populácie, kým dnes predstavujú niečo okolo 12 percent obyvateľstva. Najrýchlejšie rastúcou skupinou sú podľa správy organizácie HelpAge International 80-roční seniori a starší, ktorí v súčasnosti predstavujú 2 % svetovej populácie. V roku 2050 by toto číslo malo vyskočiť na 4 %. V mnohých krajinách sa priemerná dĺžka života predĺžila asi o tretinu oproti polovici minulého storočia.

Rozloženia obyvateľstva nad 60 rokov v roku 2014 a 2050
Zobraziť galériu (9)
Rozloženia obyvateľstva nad 60 rokov v roku 2014 a 2050  (Zdroj: helpage.org)

Celosvetový prieskum potvrdil, že
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: helpage.org)

Z prieskumu tiež vyplýva, že až dve tretiny populácie žijú v krajinách s nízkymi až strednými príjmami. V roku 2050 to však budú až štyri pätiny obyvateľstva s týmto príjmom. Avšak, iba jeden zo štyroch ľudí nad 65 rokov v krajinách s uvádzaným nízkym až stredným príjmom má teraz nárok na starobný dôchodok.

Porovnanie krajín s najlepšími výsledkami
Zobraziť galériu (9)
Porovnanie krajín s najlepšími výsledkami  (Zdroj: helpage.org)

Najlepším miestom pre život ľudí nad 60 rokov je Nórsko. Podľa HelpAge International, ktorá rebríček pre rok 2014 zverejnila na svojom portáli pri príležitosti Medzinárodného dňa seniorov, sa najlepšie žije seniorom v škandinávskych krajinách. Za Nórskom sa umiestnilo susedné Švédsko, tesne nasledované Švajčiarskom a Kanadou. Na piatom mieste sa ocitlo Nemecko.

Celkovo sa v prvej dvadsiatke nachádza až trinásť krajín Európy. Ani jedna však zo strednej Európy. Česko sa umiestnilo na 25. mieste, Poľsko na 32. Priečke. Maďarsko sa ocitlo až na 46. pozícii a Slovensko je hneď za ním, o jedno miesto pred Čínou. Zle obstála Ukrajina, ktorá sa umiestnila na 82. pozícii. Iba o niečo lepšie dopadlo Srbsko (78.) či Grécko (73.). V dolnej časti rebríčka skončilo aj Rusko (65.).

Tmavé zafarbenie sa týka krajín s najhoršou životnou úrovňou seniorov
Zobraziť galériu (9)
Tmavé zafarbenie sa týka krajín s najhoršou životnou úrovňou seniorov  (Zdroj: helpage.org)

Slovensko sa podľa zafarbenia na mape radí medzi krajiny s priemernými podmienkami pre seniorov
Zobraziť galériu (9)
Slovensko sa podľa zafarbenia na mape radí medzi krajiny s priemernými podmienkami pre seniorov  (Zdroj: helpage.org)

 

Slovensko sa v rebríčku ocitlo na 47. mieste, teda niekde v strede. Kým dnes žije na Slovensku 19,8 percent ľudí nad 60 rokov, v roku 2030 to bude 25,8 % a v roku 2050 už 35,4 % obyvateľov v seniorskom veku. Podľa výsledkov globálneho indexu sa naši dôchodcovia vyznačujú relatívne priemerným zdravím, pomerne vysokou istotou dôchodkového sociálneho zabezpečenia, ale nie práve najlepším prostredím na život či úrovňou pracovných zručností.

Celosvetový prieskum potvrdil, že
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: helpage.org)

Celosvetový prieskum potvrdil, že
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: helpage.org)

Celosvetový prieskum potvrdil, že
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: helpage.org)

Najhoršie sa dôchodcom žije v Afganistane, ktorý spolu s Mozambikom, Pásmom Gazy či Pakistanom skončil na úplnom konci rebríčka. Umiestnenie v rebríčku vzniklo porovnaním údajov indexu kvality života, ako sú príjem či zdravie ľudí nad 60 rokov v jednotlivých krajinách sveta.

Nakoľko výsledky globálneho indexu naznačujú prudký nárast starnutia populácie, „politici budú musieť prijať opatrenia na riešenie dôsledkov globálneho starnutia,“ uviedol vo vyhlásení k správe prieskumu Toby Porter, výkonný riaditeľ  mimovládnej neziskovej organizácie HelpAge International. „Iba v prípade, že budú konať už teraz, budú mať možnosť vyjsť v ústrety potrebám svojich občanov a zachovať krajiny v hospodárskej vitalite,“ uzavrel Porter. O reporte organizácie informovali CTV News a a internetový magazín Medical Daily.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu