Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nóri schválili prevratné zmeny: Ženy budú musieť povinne na vojnu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

OSLO - Ženy, chopte sa zbrane! Nórsky parlament schválil prevratné zmeny. Tamojšie ženy budú musieť absolvovať povinnú vojenskú službu. A to bez výnimky. Branná povinnosť bude platiť už od budúceho roka.

Za všetkým stojí genderová rovnosť. Nórsko je v tomto smere najvyrovnanejšia krajina na svete, čo sa týka rovnosti mužov a žien. Návrh schválil nórsky parlament tento utorok. Ženy v armáde nie sú žiadnou novinku, pôsobia tam už od roku 1976. Od roku 2016 by sa ich však služba mala týkať povinne.

Škandinávci touto zmenou prinášajú do Európy prevratnú novinku. Iba pár štátov má zavedenú povinnú vojenskú službu pre ženy. Medzi ne patrí napríklad Izrael, Čína či Kuba. Žiadna z krajín EÚ ani NATO ženám neprikazuje brannú povinnosť. Podľa nórskej ministerky obrany Ine Eriksen-Soreideovej je treba do armády prilákať viac kompetentných a motivovaných vojakov.

Ženy v izraelskej armáde
Zobraziť galériu (2)
Ženy v izraelskej armáde  (Zdroj: internet)

Jej cieľ je jasný. Prilákať do armády viac žien. Z celkových 60 tisíc mužov sa iba 8 či 9 tisíc mužov odoberie slúžiť. V súčasnosti je v nórskej armáde asi tisíc žien. Prijímajú sa iba tí, ktorí majú záujem a dobré výsledky fyzických psychických testov.

Nórsko sa v minulosti blyslo novinkou pre ženy. V roku 1913 im priznali ako prvá krajina volebné právo. Opatrenie sa týka žien narodených po roku 1997 a každá musí mať najmenej 19 rokov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu