Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Účastníci darcovskej konferencie prisľúbili na obnovu Gazy vyše 5 miliárd dolárov

Minister zahraničných vecí John Kerry a minister zahraničných vecí Egypta Sameh Shukri (vpravo) Zobraziť galériu (7)
Minister zahraničných vecí John Kerry a minister zahraničných vecí Egypta Sameh Shukri (vpravo) (Zdroj: SITA)

TEL AVIV/KÁHIRA - Medzinárodné spoločenstvo prisľúbilo približne 5,4 miliardy dolárov (4,3 mld. eur) na obnovu vojnou zničeného pásma Gazy. Oznámil to nórsky minister zahraničných vecí Börge Brende v závere darcovskej konferencie, ktorá sa dnes konala v Káhire z iniciatívy Egypta a Nórska.

Na konferencii sa zúčastnilo približne 30 ministrov zahraničných vecí, ako aj predstavitelia regionálnych a medzinárodných organizácií. Prisľúbené financie budú použité na odstránenie rozsiahlych škôd, ktoré zanechal v Gaze najnovší ozbrojený konflikt medzi palestínskymi militantmi a Izraelom.

John Kerry
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Európska únia chce poskytnúť celkovo 450 miliónov eur, povedala dnes šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová. USA podľa svojho ministra zahraničných vecí Johna Kerryho prispejú 212 miliónmi dolárov (168 mil. eur). Najväčší samostatný príspevok vo výške miliardy dolárov (792 mil. eur) avizoval Katar.

Vojnou zničené pásmo Gazy
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Konferencia priniesla prísľuby poskytnutia výrazne väčšej pomoci než štyri miliardy dolárov, ktoré sú na obnovu Gazy potrebné podľa Palestínskej samosprávy. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun upozornil, že darcovské konferencie sa nesmú stať zvykom. "Vybudovať a zničiť - a potom od medzinárodného spoločenstva očakávať, že zaplatí účet," citovala ho agentúra DPA.

Vojnou zničené pásmo Gazy
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

OSN: Palestínsky premiér vyzval darcov, aby dodržali sľuby ohľadne Gazy 

Palestínsky premiér Rámí Hamdalláh dnes na stretnutí s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom vyzval medzinárodných darcov, aby dodržali svoje sľuby, že pošlú miliardy dolárov na pomoc pri rekonštrukcii pásma Gazy po zničujúcej 50-dňovej vojne s Izraelom.

Darcovia sa v nedeľu zaviazali poskytnúť pásmu Gazy 5,4 miliardy dolárov (4,27 miliardy eur), z čoho je polovica určená na obnovu vojnou zničeného územia. Palestínsky premiér dnes zdôraznil, že je dôležité, aby darcovské krajiny svoje sľuby dodržali. Zároveň poznamenal, že po predchádzajúcej vojne v roku 2009 došla iba malá časť sľúbených peňazí.

"Naše plány na rekonštrukciu sú hotové, ale sú závislé na toku peňazí," povedal Hamdalláh Pan Ki-munovi. "V roku 2009 väčšina zo sľúbených peňazí neprišla. Dúfame, že tento raz to bude iné," citovala ho agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu