Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Člena Jobbiku obviňujú z vlastizrady a hrozí mu basa: Jeho manželka je agentka ruskej KGB!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Facebook)

BUDAPEŠŤ – Extrémista zo strany Jobbik Béla Kovács je obvinený zo špionáže pre Rusko! Europoslanec čelí škandálu už od mája, ale teraz vyplávali na povrch nové skutočnosti. Konkrétne o jeho manželke, ktorá mala slúžiť pre KGB a tajne sa vydávať, aby získavala občianstvo a infiltrovala sa do tajných služieb. Béla bol už dávno známy proruskými postojmi, no teraz mu hrozí za jeho aktivity až 15 rokov za mrežami.

Muž prezývaný K. G. B-éla od mája tohto roka, kedy ho prvý raz obvinili, všetky obvinenia odmietal. Po prevalení informácie, že jeho žena Svetlana Istišinová pracovala ako špiónka KGB, ktorá sa vydávala za vplyvných mužov len aby získala občianstvo, sa dostal pod obrovský tlak.

Súčasný europoslanec teraz čelí vyšetrovaniu. Keď sa ho maďarskí novinári pýtali, či vie o tajnom živote svojej ženy, odpovedal, že o tom nemal ani potuchy. Obvinenie vzniesla maďarská strana na základe poznatkov tajných služieb, ktoré Kovácsa sledovali už od roku 2009.

Svetlana mala byť vydatá za japonského jadrového vedca
Zobraziť galériu (4)
Svetlana mala byť vydatá za japonského jadrového vedca  (Zdroj: Facebook)

Na snímke je 21-ročná Svetlana a jej japonský manžel zachytený na stránkach miestneho denníka Mainichi Shimbun z roku 1975 ako šťastný pár.

Keď sa ho pýtal novinár András Dezso na to, že odhalil manželstvo jeho ženy s istým Japoncom menom Masanori Omija, tak zostal zaskočený. „Myslím, že ja mám presne toľko otázok, ako vy,“ odvetil mu. Dezso ju odhalil pomocou starých japonských novín, kde bola na fotke s vtedajším manželom. Takto sa mala Svetlana infiltrovať do cudzích krajín a získavať tajné informácie.

V Europarlamente bol známy svojimi proruskými postojmi, pôsobí tam ako jeden z troch členov radikálov z Jobbiku. Prezident Putin ho dokonca chcel ako pozorovateľa volieb na Kryme. Zapadá to do ruskej koncepcie podpory krajne pravicových v Európe. Tie by mali slúžiť Putinovi ako slúžky v boji za udržanie vplyvu nad Ukrajinou.

Člena Jobbiku obviňujú z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Kovácsov Jobbik nie je výnimkou. Péter Krekó z politického inštitútu Political Capital povedal portálu Vice news, že je to bežná Putinova prax po celej Európe. „Ruský vplyv prostredníctvom krajnej pravice a ľavice v Európe nabral význam v súvislosti s ukrajinskou krízou,“ povedal Krekó s tým, že títo poslanci hlasovali napríklad proti asociačnej dohode s Ukrajinou.

Kovács sa narodil sovietskemu vojakovi, vyrastal však v adoptívnej maďarskej rodine. Svetlanu spoznal v Tokiu, kam sa celá rodina presťahovala v sedemdesiatych rokoch kvôli otcovmu zamestnaniu. Už vtedy bola Svetlana štyri roky vydatá za japonského jadrového vedca Masanoriho Omiju.

Adoptívny otec priznal, že Béla musel vedieť o aktivitách Svetlany už v roku 1980. V tom istom roku sa presťahovali do Viedne, kde sa Istišinová po niekoľkých rokoch vydala zase za Rakúšana. Vďaka jeho kontaktom z podsvetia získala rakúske občianstvo aj napriek tomu, že stále žila s Bélom. V roku 2003 sa presťahovali do Budapešti a v roku 2005 Béla vstúpil do Jobbiku.

Člena Jobbiku obviňujú z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Ak by aj Kovács prišiel o imunitu europoslanca, v Maďarsku by ho čkala súdny proces. Obžaloba ho viní aj s kontaktmi s cudzou vládou za účelom poškodiť nezávislosť Maďarska. Za mrežami môže stráviť až 15 rokov. Politológ Krekó by sa z potvrdenia proruskej špionáže nečudoval. „Okolo sú aj iní Bélovia Kovácsovia, možno nie tak nápadní alebo nie s takým príbehom ako z akčného filmu, ale myslím, že toto nie je ojedinelý prípad,“ dodal pre portál.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu