Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rusko verí v skorý začiatok rokovaní o štatúte Doneckej a Luhanskej oblasti

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že prímerie na východe Ukrajiny sa "v podstate" dodržiava, a vyjadril nádej, že režim prímeria sa čoskoro skonsoliduje, informovala agentúra ITAR-TASS.

Lavrov súčasne uviedol, že Moskva verí v skoré začatie rokovaní o štatúte Doneckej a Luhanskej oblasti. Vysvetlil, že dohoda podpísaná minulý piatok v bieloruskom Minsku presne stanovuje postup. Formát rokovaní je podľa Lavrova "očividný": majú sa na nich zúčastniť predstavitelia kyjevskej vlády a oboch samozvaných republík - Luhanskej i Doneckej.

Šéf ruskej diplomacie pripomenul, že minský dokument je len rámcový. Dodal, že účastníci rokovaní v Minsku sa dohodli, že ho rozpracujú do detailov a stanovia postupnosť jednotlivých krokov stanovených dokumentom. 

Lavrov však zdôraznil, že "netreba zabudnúť na nutnosť začať na Ukrajine celoštátny dialóg o ústave". Pripomenul, že kyjevské vedenie sa už pred niekoľkými mesiacmi zaviazalo začať celospoločenskú diskusiu o zmenách v ústave krajiny a Lavrov podľa agentúry RIA Novosti vyhlásil, že Moskva "bude trvať na tom, aby Kyjev splnil svoj sľub". 

Na tlačovej konferencii s malijským rezortným kolegom Abdoulayem Diopom Lavrov súčasne tlmočil znepokojenie svojej krajiny z vytvárania ozbrojených formácií v istých častiach východnej Ukrajiny, ako aj z koncentrácie vládnych jednotiek v tejto časti susedného štátu. Ako uviedla agentúra ITAR-TASS, Rusko je podľa Lavrova proti všetkému, čo by mohlo zabrániť realizácii minskej dohody. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu