Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Výbor Európskeho parlamentu odporučil schválenie asociačnej dohody s Ukrajinou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre zahraničné veci odporučil plénu odsúhlasiť asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou, ktorej časti podpísali predstavitelia bývalej sovietskej republiky v marci a v júni. Podľa zverejnenej správy by mali poslanci dokument ratifikovať počas najbližšieho plenárneho zasadnutia naplánovaného na 15. až 18. septembra v Štrasburgu.

Parlament cituje poľského člena Jaceka Saryusza-Wolského v úlohe osobitného spravodajcu, ktorý vyzval na podporu dohody ako "signál solidarity Ukrajine za jej proeurópsku voľbu". Predseda výboru, nemecký poslanec Elmar Brok, zasa hovoril o naplnení "vôle a túžby ukrajinského ľudu". Väčšina účastníkov rozpravy pred hlasovaním sa podľa EP vyslovila v prospech prijatia asociačnej dohody v zrýchlenom konaní, iní však zdôraznili, že zrýchlené konanie by sa malo využívať len výnimočne, a niektorí tiež vyjadrili obavu, že takýto krok by mohol "ešte viac vyprovokovať Rusko".

Asociačná dohoda v prípade schválenia prehĺbi politickú spoluprácu medzi EÚ a Ukrajinou a odstránením ciel a iných obmedzení zabezpečí obojstranne voľný prístup na trh, pripomína EP. Dodáva, že v rovnakom čase ako europoslanci bude o dokumente rokovať aj ukrajinský parlament. Predpokladaným termínom vstupu do platnosti je 1. november.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu