Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

New York Times o Ukrajine, máme len dve zlé možnosti: Dať ju Rusku alebo...

Titulka z roku 1939 pripomína súčasnosť
Titulka z roku 1939 pripomína súčasnosť (Zdroj: NY TIMES)

BRATISLAVA – Nalejme si čistého vína. Ukrajincom musíme povedať, na čom sú. Tak na týchto slovách je postavený komentár, ktorý zverejnil New York Times v zatiaľ najvýraznejšom článku venovaný ukrajinskej kríze. Spisovateľ a publicista Ben Judah v ňom píše o dvoch možnostiach ktoré majú USA a Západ. Ani jedna nie pritom vôbec pekná.

V úvahe „Arm Ukraine or Surrender“ vyjadruje autor presvedčenie, že nastal čas na činy. Keďže Ukrajina je vo vojne s Ruskom musí demokratický svet konať, aby problém vyriešil. V podstate sú len dve varianty riešenia. Obidve sú veľmi riskantné. Jednou je prinútiť Ukrajinu, aby sa vzdala, čo by znamenalo, že by sa jej časti stali súčasťou Ruska.  Podľa neho však Putin neuvažuje racionálne. Každý racionálne uvažujúci vodca by sa totiž pod ťarchou sankcií zamyslel, či má toto všetko zmysel. Ruská ekonomika sa pritom pomaly dostáva do špirály inflácie a recesie, čo môže úplne vážne narušiť jeho rekordnú podporu zo strany vlastných obyvateľov.

Ak by zvíťazila táto možnosť Rusko by to iba posilnilo v jeho pozícii zmeniť svetový poriadok nastolený po páde komunizmu. Po Ukrajine by tam mohlo malo prísť na rad Pobaltie. Judah by pri takto scenári predpoveal aj rozpad NAT O a spojenectvo pobaltských štátov s Poľskom.

Druhou možnosťou je vyzbrojenie Ukrajiny na vojnu proti Rusku. Aj s rizikom toho, že sa vo veľkej vojne ocitne celá Európa. Podľa Judaha je dnes jasné, že ukrajinská armáda nemôže vojnu za súčasných okolností vyhrať.

" Putin úplne jasne povedal, že ak sa pokúsi ukrajinská armáda oslobodiť Doneck a Luhansk, ruská armáda sa proti nej postaví. Ukrajinská armáda nemá v priamom strete s dobre vycvičenou ruskou armádou žiadnu šancu na úspech. Západ by sa mal teda v dôsledku týchto okolností začať správať k Ukrajine čestne. Síce stále tvrdíme, že Ukrajina patrí k nám, ale nechceme jej pritom poskytnúť prostriedky na vedenie vojny, "mieni Judah. Podľa neho hrozí, že  armáda stratí čoskoro svoju bojaschopnosť . To by mohlo znamenať, že moc v krajine prevezmú nacionalisti, čo situáciu ešte zhorší. Podľa autora to dospeje do štádia, že sa Ukrajina zmení na veľkú Sýriu alebo Bosnu.

"Takýto scenár nemôžeme dopustiť. Ak naozaj chceme, aby bola Ukrajina jedného dňa súčasťou Európskej únie a NATO, musíme jej teraz poslať vojenskú pomoc. Zároveň musíme byť pripravení na to, že to môže znamenať otvorenú vojnu Západu s Ruskom. Rovnako ako v najzložitejších momentoch studenej vojny, aj dnes však musí byť naším hlavným cieľom  podpora demokracie vo východnej Európe. Je teda úplne logické, že musíme na Ukrajinu vyslať poradcu a dodať jej aj všetky vojenské vybavenia, ktoré bude potrebovať. "

Zaujímavá je aj titulka NY Times z roku 1939, keď sa na hlavný článok dostal Adolf Hitler. Ten vyhlásil, že vyzýva Francúzsko rokovať o mieri. Ako to nakoniec dopadlo všetci dobre vieme...

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu