Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kyjev postaví na hranici s Ruskom do pol roka múr: Bude dlhý 2 000 kilometrov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ukrajinská vláda v stredu zverejnila plán vybudovať na hranici s Ruskom múr. V dokumente zverejnenom v stredu jeho dokončenie odhaduje na šesť mesiacov, pričom jeho cieľom bude posilnenie bariéry medzi Ukrajinou a Ruskom.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk potvrdil začiatok prác na múre, ktorého vybudovanie na takmer 2000 kilometrov dlhej hranici ešte v júni navrhol gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Ihor Kolomojský. Odhad nákladov sa vtedy pohyboval na úrovni 100 miliónov eur.

Práve ukrajinské obvinenia z prekročovania hranice ruskými silami sú zdrojom najväčšieho napätia medzi oboma krajinami. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z eskalácie situácie na juhovýchode Ukrajiny, kde od apríla prebieha proruské povstanie.

Hranica je však na niektorých miestach neoznačená, pričom koncom augusta ju prekročilo desať ruských výsadkárov. Podľa Moskvy tak urobili nechtiac, podľa vlády v Kyjeve išlo o dôkaz ruskej invázie.

Na vojenskom cvičení na Ukrajine sa zúčastnia aj Poliaci

Čata poľských vojakov sa v polovici septembra zúčastní na medzinárodnom cvičení Rapid Trident na Ukrajine. Oznámil to dnes hovorca poľského ministerstva obrany Jacek Sonta. Podľa neho Poľsko vyšle 35 vojakov na manévre, ktoré boli naplánované "pred nejakým časom".

Hovorca veliteľstva vojsk USA v Európe Gregory Hicks uviedol, že manévre sa budú konať na západe Ukrajiny v dňoch 16.-26. septembra.

Podľa agentúry PAP sa na cvičení okrem Poliakov zúčastní približne 200 amerických vojakov a ďalších 1100 z Ukrajiny, Azerbajdžanu, Británie, Kanady, Gruzínska, Nemecka, Lotyšska, Litvy, Moldavska, Nórska, Rumunska a Španielska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu