Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V kauze série vrážd Rómov vyšetrujú v kruhoch vojenskej tajnej služby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Termín vyšetrovania štyroch bývalých príslušníkov maďarskej vojenskej tajnej služby v kauze odhaľovania série vrážd Rómov v rokoch 2008 a 2009 predĺžili do 16. októbra - potom sa rozhodne, či voči podozrivým vznesie prokurátor obvinenie. Napísal to dnes maďarský denník Magyar Nemzet.

Hovorkyňa Ústrednej vyšetrovacej prokuratúry Andrea Nagyová denníku uviedla, že detaily vyšetrovania, ktoré podlieha utajeniu, nezverejnia a prokuratúra aj po príprave vznesenia obvinenia oznámi iba počet tých, voči ktorým navrhne vznesenie obvinenia príslušnej vojenskej rade Súdu hlavného mesta.

Magyar Nemzet pripomína, že vyšetrovanie v kruhoch vojenskej tajnej služby sa začalo po tom, čo vlani v auguste ministerstvo vnútra informovalo o vážnych nedostatkoch rozviedky v kauze série vrážd Rómov.

Troch obvinených z uvedenej série vrážd odsúdil Súd pre okolie Budapešti vlani 5. augusta na doživotný trest väzenia. Štvrtý obvinený si podľa verdiktu odsedí 13 rokov. Rozsudok ešte nenadobudol právoplatnosť.

Pri útokoch v Kisléte a Tiszalöku zomrel jeden človek, v Nagycsécsi sa stali obeťou útoku dvaja ľudia a v Tatárszentgyörgyi zahynul muž a jeho päťročný syn, ktorí utekali z podpáleného domu.

Vo viacerých prípadoch zaútočili páchatelia zápalnými fľašami, pri ktorých zranili niekoľko ľudí. Vrahovia vystrelili 78-krát, pričom ohrozili životy dovedna 55 ľudí.

V súdnom procese na prvom stupni s hlavným obžalovaným Árpádom Kissom, jeho bratom Istvánom, Zsoltom Petöom a Istvánom Csontosom, ktorý sa začal v marci 2011, obvinení vinu popierali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu