Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Island zvýšil varovanie na najvyšší stupeň: Zo sopky začala vytekať láva!

Erupcia na Islande Zobraziť galériu (2)
Erupcia na Islande (Zdroj: SITA)

REYKJAVÍK - Islandské úrady zvýšili varovanie pre letecké spoločnosti pred erupciou sopky Bárdarbunga z predposledného (oranžového) stupňa na najvyšší (červený) stupeň. Urobili tak potom, čo z vulkánu začalo unikať menšie množstvo lávy, uviedol portál islandskej televíznej a rozhlasovej spoločnosti RUV. Žiadny sopečný popol sa ale v ovzduší zatiaľ neobjavil. Všetky letiská v tejto ostrovnej krajine podľa AFP naďalej fungujú, nad miestom erupcií je ale zhruba do výšky 5,5 kilometra uzavretý vzdušný priestor.

Terajšie erupcie sú zatiaľ malé. Odborníci hlásia asi kilometrovú puklinu v lávovom poli Holuhraun. Z praskliny na niekoľkých miestach vyteká láva, explozívne aktivita je však malá a sopečný prach ihneď v mieste erupcií dopadá na zem. Islandský meteorologický úrad ohlásil prvý výrony lávy asi o 2:00 SELČ. Puklina je podľa všetkého v blízkosti reťazca starých kráterov. 
 
Islandský úrad civilnej ochrany už vo štvrtok oznámil, že z nepokojnej islandskej sopky Bárdarbunga, u ktorej je týždeň zvýšená seizmická aktivita, možno uniká láva. Vedci sa s ohľadom na nález radu rozsiahlych priehlbín na ľadovci pokrývajúcom vulkán domnievajú, že pod ľadom dochádza k erupciám, následkom čoho roztopilo odhadom 30 až 40 miliónov kubických metrov ľadu. 
 
 
Aktivita sopiek na Islande je pozorne sledovaná. Pri erupcii vulkánu Eyjafjallajökull v roku 2010 totiž sopečný prach narušil leteckú dopravu v Európe. Či by sa tak stalo aj pri výbuchu Bárdarbungy, nie je zatiaľ možné predpovedať. Podľa seizmológov to bude závisieť na tom, do akej výšky sa popolčekový mrak dostane a aká bude jemnosť prachu. Bárdarbunga s nadmorskou výškou 2009 metrov je druhým najvyšším vrcholom Islande.

Island zvýšil stupeň ohrozenia po erupcii sopky Bárdarbunga

Na islandskej sopke Bárdarbunga zaznamenali dnes erupciu. Islandská meteorologická služba preto zvýšila stupeň ohrozenia na najvyšší. V ovzduší však meteorológovia zatiaľ nepozorovali sopečný popol.

Podľa agentúry ITAR-TASS v krízovej oblasti bolo možné pozorovať lávu, ktorá unikala z trhliny na lávovom pokrove (plató) vzdialenom niekoľko desiatok kilometrov od krátera Bárdarbunga. Trhlina je však mimo ľadovca Vatnajökull, takže jeho topenie sa nehrozí. 

Stratovulkán Bárdarbunga je najväčším sopečným systémom Islandu a so svojou nadmorskou výškou 2009 metrov zároveň druhým najvyšším bodom krajiny. Nachádza sa pod príkrovom ľadovca Vatnajökull na juhozápade krajiny.

Výbuch islandskej sopky Eyjafjallajökull v roku 2010 zapríčinil uzavretie väčšinu európskeho vzdušného priestoru na šesť dní. Toto opatrenie postihlo vyše desať miliónov cestujúcich a vyžiadalo si straty vo výške 1,7 miliardy dolárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu