Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Maltu evakuovali viac než 1000 filipínskych a indických robotníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VALETTA - Viac než 1000 filipínskych a indických robotníkov evakuovali dnes z Líbye na Maltu. Toto opatrenie prišlo po tom, ako líbyjský parlament požiadal OSN o pomoc pri ochrane civilistov pred bojmi medzi ozbrojenými militantnými frakciami, píše agentúra Reuters.

Podľa predstaviteľov maltských prístavov si juhokórejská spoločnosť Daewoo prenajala katamarán na odvoz 300 prevažne indických robotníkov z mesta Zuwajtína, zatiaľ čo filipínska vláda vyslala pre 804 svojich štátnych príslušníkov trajekt.

Filipínčania zostanú na palube trajektu v prístave dovtedy, kým pre nich ešte dnes príde lietadlo, ktoré ich odvezie priamo do Manily. Začiatkom týždňa maltský katamarán evakuoval z Líbye pracovníkov ďalšej juhokórejskej spoločnosti - Hyundai.

Líbyjský parlament v stredu odsúhlasil rozpustenie polovojenských brigád v snahe ukončiť najprudšie boje medzi ozbrojenými frakciami od roku 2011, keď došlo k zvrhnutiu diktátora Muammara Kaddáfího.

Keďže sa líbyjská armáda stále iba formuje, nie je jasné, ako chce zákonodarný zbor dosiahnuť tento zámer. Milície, zložené z bývalých vzbúrencov, ktorí bojovali proti Kaddáfímu, sú ťažko vyzbrojené a naviazané na vplyvné politické frakcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu