Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obama telefonoval s Porošenkom, je dôrazne proti pomoci od Ruska

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

CHALMARK - Americký prezident Barack Obama sa v pondelok telefonicky zhováral s talianskym premiérom Matteom Renzim a ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Informovala o tom agentúra AP.

Obama vyhlásil, že Irak urobil v pondelok sľubný krok vpred vymenovaním nového designovaného premiéra a vyzval na vytvorenie inkluzívnej vlády, ktorá by reagovala na potreby všetkých Iračanov. Obama prehovoril k novinárom z ostrova Martha's Vineyard, kde trávi dovolenku s rodinou. Odcestovali s ním aj najvyšší poradcovia pre zahraničnú politiku Susan Riceová a Ben Rhodes.

K telefonátu s Obamovým ukrajinským kolegom došlo v čase vyhlásenia Moskvy, že vyšle na Ukrajinu konvoj s humanitárnou pomocou. Proti tomuto kroku západné krajiny namietali. Podľa Bieleho domu sa Obama a Porošenko zhodli, že akýkoľvek zásah Ruska na ukrajinskom území bez formálneho súhlasu tejto krajiny "by bolo neprijateľné a bolo by porušením medzinárodného práva".

Americký prezident a taliansky premiér Renzi sa rozprávali o situácii v Iraku, Líbyi a na Ukrajine, ako aj o epidémii vírusu ebola v krajinách západnej Afriky. Biely dom oznámil, že Renzi vyjadril podporu americkým snahám v Iraku. V otázke Líbye sa obaja vodcovia zhodli na podpore demokraticky zvolenej Rady zástupcov a potrebe podporovať všetkých zvolených členov zároveň so snahou o ukončenie bojov medzi jednotlivými milíciami.

Prezident sa k zahraničnej politike vyjadroval pri dvoch príležitostiach. Najskôr z pódia postavenom v dome blízko jeho dovolenkového domova a neskôr na darcovskej konferencii Demokratickej strany v neďalekom meste.

"Po celom svete vidíme neuveriteľné výzvy, viaceré z nich spejú k rozuzleniu v rovnakom čase," povedal Obama darcom zhromaždeným pred stanom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu