Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Česku varujú pred nebezpečným syrom s baktériou escherichia coli!

PRAHA - Syr obsahujúci veľmi nebezpečný shigatoxín objavili českí kontrolóri v ponuke pražskej spoločnosti Český archiv vín, ktorá ho doviezla do Českej republiky. Oznámili to webové stránky iDnes.cz.

Kontrolóri vo firme okamžite pozastavili distribúciu 56 kusov francúzskeho syra Saint-Marcellin Dauphinois, pričom zistili, že 24 výrobkov už bolo prevezených do predajní tejto spoločnosti a sedem kusov sa predalo konečnému spotrebiteľovi.

Kontrolóri nabádajú ľudí, aby syry nejedli a vrátili ich do predajne, pretože baktérie, ktoré tieto výrobky obsahujú, môžu spôsobiť veľmi vážne zdravotné problémy.

"V závislosti od množstva skonzumovanej potraviny a od miery kontaminácie sa príznaky ochorenia prejavujú do 3-9 dní v podobe zápalu čriev, náhlych bolestí brucha, krvavej hnačky a vracania. V niektorých prípadoch dokonca dochádza k trvalému poškodeniu zdravia, výnimočne i k úmrtiu," hovorí Petr Pejchal z tlačového oddelenia Ústrednej veterinárnej správy (ÚVS).

Pejchal upozorňuje aj na to, že spoločnosť doviezla do Česka tiež 8 kusov syra Saint-Félicien Tent., ktorý bol vyrobený z rovnakej šarže kontaminovaného mlieka. "Toto množstvo bolo tiež pozastavené a bude vrátené výrobcovi," dodal.

Baktéria escherichia coli vyvolala v Európe v roku 2011 črevnú epidémiu, ktorej podľahlo zhruba 50 ľudí. Za pôvodcu nákazy boli najprv považované španielske uhorky. Nakoniec sa ukázalo, že ju spôsobili semená senovky gréckej dovážané z Egypta, ktorá bola zasiahnutá týmito baktériami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu