Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO 11. september sa nemusel stať: Clinton mohol obrovskej tragédii zabrániť!

WASHINGTON - Niekoľko hodín predtým, ako na pokyn Usamu bin Ládina unesené lietadlá narazili do Svetového obchodného centra v New Yorku 11. septembra 2001, bývalý prezident Spojených štátov amerických Bill Clinton priznal pred skupinou austrálskych biznismenov, že mohol zabiť vodcu teroristickej skupiny al-Káida. Tvrdia to austrálske médiá.

Iba desať hodín predtým, ako lietadlo zasiahlo prvý z dvojice známych mrakodrapov, priznal na konferencii, že mal možnosť dať rozkaz k zabitiu bin Ládina.

„Len hovorím, viete, Usama bin Ládin je veľmi múdry chlapík, strávil som veľa času premýšľaním o ňom, raz som ho skoro dostal. Skoro som ho mal. A mohol som ho zabiť, ale musel by som zničiť malé mesto menom Kandahar v Afganistane a zabiť pritom 300 nevinných žien a detí, potom by som nebol lepší ako on. Tak som to neurobil,“ povedal Clinton.

Nahrávka vznikla 10. septembra s prezidentovým súhlasom, na verejnosť sa však dostala až v stredu. Clintonov hovorca sa k situácii stále nevyjadril. Médiá situáciu vidia tak, že Clinton zmeškal potenciálnu šancu na zabitie bin Ládina počas jeho prezidentovania.

Američania sa snažili vyhladiť bin Ládina raketovým útokom už v auguste 1998, keď sa nachádzal teroristický tábor v Afganistane, no bez úspechu. Nakoniec sa to podarilo až administratíve okolo terajšieho prezidenta Baracka Obamu, a to v máji 2011.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu