Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Spojené štáty potvrdili: S teroristami nebudeme vyjednávať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty neuvažujú nad zmenou princípu nevyjednávania a neplatenia výkupného za rukojemníkov, ktorých sa zmocnili teroristi, uviedla vo štvrtok hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Marie Harfová.

"Vláda Spojených štátov je pevne presvedčená, že platenie výkupného teroristom im dáva nástroj vo forme financovania, ktoré im pomáha propagovať to, čo robia," uviedla hovorkyňa.

Islamský štát (IS) podľa Harfovej tento rok získal milióny dolárov na výkupnom za rukojemníkov. Zdôraznila však, že americká vláda neplatí teroristom, ale naopak, snaží sa ich odrezať od finančných zdrojov.

Podľa agentúry RIA Novosti Harfová nepotvrdila ani nevyvrátila medializované správy, že militanti z IS požadovali vyše 130.000 dolárov za prepustenie uneseného amerického novinára Jamesa Foleyho.

Militanti z IS zverejnili v utorok videonahrávku zachytávajúcu brutálnu vraždu 40-ročného Foleyho, ktorý zmizol v Sýrii v novembri 2012. Totožnosť maskovaného muža, ktorý novinárovi odrezal hlavu, zatiaľ nie je známa.

Páchateľov prízvuk však nasvedčuje tomu, že by mohlo ísť o britského občana. Muž vo videu uviedol, že smrť novinára je odpoveďou na nariadenie prezidenta USA Baracka Obamu letecky zasiahnuť proti pozíciám IS na severe Iraku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu